Tolmácsgépről vitáztak a vásárhelyi tanácsülésen

Tolmácsgépről vitáztak a vásárhelyi tanácsülésen

Két fontosabb felszólalás volt a csütörtöki marosvásárhelyi tanácsülésen, amelyen a szakbizottságok tagjait választották meg.

varosi_tanacs_IMG_0126_b

Az amúgy nyugodt tanácsülés végén Mark Christian Hermann, a Szabad Emberek Pártjának (POL) tanácsosa felolvasta az anyanyelvhasználatot szavatoló törvénycikkelyeket idéző beadványát, és kérte, hogy a polgármesteri hivatal mihamarabb vásárolja meg a tolmácsgépet és alkalmazzon tolmácsot, aki fordítja a magyar tanácsosok anyanyelven való felszólalását.

Román nyelvű felszólalása végén arra kérte a román önkormányzati képviselőket, hogy írják alá a kérést, hogy jó példát mutassanak, s valóban megvalósulhasson a városháza által hirdetett harmónia és egymás tisztelete. Elmondta, tolmácsgépek már Erdőszentgyörgyön, de több Hargita, Kovászna, Szatmár és Szilágy megyei településen is működnek.

Peti András RMDSZ-es tanácsos, volt alpolgármester magyarul szólt hozzá a témához, emlékeztetve, hogy az elmúlt évek során több tanácsi határozatot fogadtak el, és pénzt is megszavaztak a tolmácsgépre. Tudomása szerint ezt meg is vásárolták, az előző mandátum utolsó ülésén bemutatták. Érdeklődésünkre elmondta, némi nehézség adódott a tolmács alkalmazásában, de bíznak abban, hogy ez is hamarosan megoldódik. Szóvá tette azt is, hogy ha Mark Christian Hermann annyira fontosnak tartja az anyanyelvhasználatot, miért beszélt kizárólag románul.

Az ülés végén Peti András azt kérte, hogy hívjanak össze rendkívüli ülést, amelyen a költségvetés-kiegészítést megtárgyalják. Lapunknak elmondta, a költségvetés-kiegészítés alapos átbeszélése, és a szükséges módosítások után történő megszavazása elsősorban azért fontos, mert többek között tartalmazza a közalkalmazottak bérkiegészítéséhez szükséges pénzösszeg megszavazását.

„A kormány az igazságosság jegyében az azonos beosztásban levő közalkalmazottak bérét egyenlő szintre emelte, s ezt a döntést augusztus elsejétől kell alkalmazni. A városházi közalkalmazottak érdekében el kell fogadni a szükséges összegről szóló költségvetés-kiegészítést” – jelentette ki. A büdzsékiegészítéssel kapcsolatos vitára utalva hozzátette, szerinte elsősorban a sportlétesítmények fejlesztésére, korszerűsítésére, a fiatalok sportolási lehetőségeinek növelésére kellene minél nagyobb összegeket nyújtani.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »