Tökfesztivál és adománygyűjtés Szovátán

Tökfesztivál és adománygyűjtés Szovátán

A turisztikai csúcsidőn kívül is életet lehel a fürdővárosba egy olyan rendezvény, mint a hétvégi szovátai tökfesztivál – mondta Fülöp László Zsolt polgármester a több ezer embert megmozgató rendezvényről. 

2-harom-napra-setannya-valt-a-rozsak-utja_or_b

A Maros megyei Szovátán harmadízben szervezett fesztivál keretében pénteken délelőtt rezesbanda és huszárok vezetésével több száz középiskolás diák vonult végig a városon, további hétszáz apróságot buszokkal szállítottak a helyszínre. Fülöp László Zsolt polgármester fogadta őket, megköszönve, hogy bekapcsolódtak a programba. Az óvodások, elemi és általános iskolások összesen 38  őszi kompozícióval töltötték meg a Rózsák útja lezárt szakaszát, míg 12 középiskolás diákcsoport 16 vendéglátó-ipari egység előtt díszítette fel a teret.

Pénteken az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű karitatív kezdeményezés keretében a polgármester mellett a Caritas és az egyházi elöljárók mondtak köszönetet mindazoknak, akik gondoltak a nincstelenekre. A szovátaiak adományokat vittek, amelyekből karácsonyra élelmiszercsomagokat juttatnak a rászorulók asztalára. A Medve-tó körüli erdőkben kalandjátékokat szerveztek, amelyekbe a magyarországi testvérváros, Tata diákjai is bekapcsolódtak, este pedig diákzenekar szórakoztatta az ünneplőket.

Szombaton ismét ellepte a sétányt a tömeg, amely az ötletes, színes díszítéseket, tökből és egyéb terményekből kivitelezett mesejeleneteket csodálhatta meg, de számos standon sült tököt, tökös süteményeket, préselt gyümölcsleveket, lekvárokat, méztermékeket kínáltak, de kézművesekkel is találkozhattak. Sokan megcsodálták azt a 195 kilogrammos óriástököt, amelyet a nyárádszentbenedeki Kilyén Károlytól szállítottak a helyszínre. Az egyik udvaron egy helyi lovarda pacijait is kipróbálhatták a kisgyerekek, ugyanitt állatsimogató is volt, hőlégballont is beszerveztek, míg egy másik helyen íjászatot tanítottak. A színpadon folyamatosan szólt a zene, egymást váltották a tánccsapatok, volt bábszínház és koncert is, míg a vasárnapi programban hangsúlyosan jelen volt a néptánc is, de színdarabot is bemutattak, majd az Intermezzo kamarakórus és a Titán zenekar fellépései zárták a háromnapos rendezvényt.

Már első nap elérte a látogatók száma a négyezer főt, ez a szám a továbbiakban növekedett. Szováta volt polgármesterét, a Maros Megyei Tanács elnökét, Péter Ferencet is a sétányon találtuk. Mint elmondta, a rendezvény egyre nagyobbá válik, és az a fontos, hogy a helyi iskolákat összefogja a közös munka és szórakozás, sokan készítenek egy-egy művet, amelyet a szovátaiak és az ideérkezők megcsodálhatnak. „Olyan őszi fesztivál ez, amely sok turistát idecsal, mert valóban van mit megnézni, van min csodálkozni” – nyilatkozta a megye vezetője. Ez a fesztivál pedig bebizonyította, hogy „nemcsak a turistáknak, hanem magunknak is szervezzük”. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »