Tőkés László újabb besúgói jelentést hozott nyilvánosságra

Tőkés László újabb besúgói jelentést hozott nyilvánosságra

Egy újabb besúgói jelentés szövegét hozta vasárnap nyilvánosságra Tőkés László, melyet állítása szerint Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke adott 1985 januárjában a Szekuritáté kommunista politikai rendőrségnek.

foto_100900_b(képünk illusztráció)

A jelentés ezúttal egy Chiş Geza (Chiş a Kiss románul leírt változata – szerk. megj.) fedőnevű besúgótól származik, de a besúgó hálózati dossziéjának a száma ugyanaz, mint annak a Kiss fedőnevű besúgónak, akinek hét besúgói jelentését tette közzé pár napja Tőkés László. A feljegyzést készítő Molnár János szegedi egyháztörténész megjegyzése szerint a hálózati dosszié száma arra utal, hogy valamennyi jelentés ugyanattól a személytől származik. Ezekben a Szekuritáté informátora partiumi református lelkészekről közölt sok esetben terhelő információkat.

A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyilatkozatában Tőkés László kijelentette: a Csűry István tiszta múltját igazoló korábbi iratok „önmagukban mindaddig semmit sem bizonyítanak, amíg Csűry István, alias „KISS” 5249. számú hálózati dossziéját a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) nem tudja vagy nem hajlandó a rendelkezésünkre bocsátani”. Tőkés László nehezményezte, hogy az egyházkerület esperesei Csűry István mellett foglaltak állást. Kijelentette, az esperesek állításával ellentétben ő nem támadja egyházát, hanem éppen védelmezni próbálja „a volt ügynököktől és az egyházunkban továbbra is jelen lévő titkosszolgálattól”. Az európai parlamenti képviselő nyomatékosította: nem „lejárató kampányt” folytat – amint az esperesek nyilatkozatában szerepelt –, hanem a valós tényállást próbálja bemutatni.

A CNSAS ugyan 2009-ben olyan iratot állított ki az akkori püspökjelöltről, amely szerint „nincs arra vonatkozó adat, hogy Csűry István a Szekuritáté ügynöke vagy besúgója lett volna”, Molnár János egyháztörténész olyan jelentéseket talált egyes erdélyi lelkészek megfigyelési dossziéiban, amelyek Csűrytől származnak. Az 1980-as évek második feléből származó besúgói jelentések forrásaként Molnár János egyháztörténész a szalárdi református lelkészt azonosította. Ebben az időszakban pedig Csűry István szolgált a szalárdi református gyülekezetben. A KREK esperesei csütörtökön közös nyilatkozatban védték meg Csűry István püspököt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »