Tőkés László: magyarnak lenni jó

(…) Az Európai Parlamentet sokan értelmetlen sóhivatalnak tartják. Van bármi értelme a képviselőségnek?

 

Amikor az Európai Parlamentbe kerültem, azt hittem, saját gondjainkat vihetjük világ elé, fórumra találnak erdélyi kisebbségi problémáink. Ezzel szemben bizonyos értelemben nekem is a nyakamba kellett vennem Európa, a világ problémáit; ilyen értelemben átrendeződtek a fejemben a nemzetközi gondok. Egyfajta globalizáció ment végbe bennem, más hierarchiába és összefüggésrendszerbe kerültek az aktuális problémák.

 

Itt van például a migráció kérdése. Korábban ezt hallva legfeljebb Erdély Kárpátokon túlról érkező bevándorlóira gondoltam, akik milliós nagyságrendben érkeztek Erdélybe új hazát keresni. A világ különböző részeiről érkező migránsok áradatának hullámverésében viszont azzal kellett szembesülnöm, hogy a hagyományos, nemzetek közösségére épülő Európa hasonló problémákkal küszködik, mint a mi nemzeti közösségünk otthon, Romániában.

 

Egész életemben hitünk őrzésében, egyházaink szabadságának védelme jegyében telt. Most azt kell tapasztalnom, hogy az európai kereszténység visszaszorulóban van, és nemcsak az államideológiai alapú, ateista diktatúra, hanem a szekuláris, elvallástalanodott, álliberális, intoleráns Európa is hátrányos megkülönböztetéssel sújtja.

 

Vagyis a magyar kisebbség kérdése immár a korábbinál is nehezebben éri el az európai ingerküszöböt?

 

Hasonló problémákkal találkozom nemzetközi szinten, mint idehaza, csak másmilyen módon. Mert könnyű belátni, hogy míg hitünket, hagyományainkat, anyanyelvünket védjük, a kisebb-nagyobb európai nemzetek, közösségek érdekeivel találkozunk.

 

Nekem hasonlóképpen fáj a német nemzeti öntudat háttérbe szorulása, mint a magyar nemzettudat sorvadása. Mert ma elképzelni sem lehet, hogy egy német kijelentse, amit itthon azért már egyre kevésbé szégyellünk: magyarnak lenni jó. És miközben szeretettel nyújtok kezet a bevándorló muzulmánnak, Franciaországot a franciák és a francia kultúra hazájának tekintem. (…)

 

Csinta Samu, Heti Válasz – Tőkés László-interjú: “Maradtál volna szimbólum…”

 

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »