Tőkés kizárná a volt kollaboránsokat a közéletből

Tőkés kizárná a volt kollaboránsokat a közéletből

Tőkés László kezdeményezte, hogy ne legyenek egyházi tisztségekbe választhatók, akik együttműködtek a román kommunista hatalom politikai rendőrségével, a Securitatéval.

A volt püspök átvilágítaná az ősszi parlamenti választásokon induló jelölteket is.

Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt püspöke kezdeményezte, hogy ne legyenek egyházi tisztségekbe választhatók azok, akik 1989 előtt együttműködtek a román kommunista hatalom politikai rendőrségével, a Securitatéval.

Tőkés László elmondta: bár a KREK annak idején éllovasa volt az egyházi átvilágításnak, a folyamat az utóbbi években szinte teljesen leállt.

A volt püspök aggasztónak találta, hogy az egyházi főhatóság nem indított fegyelmi eljárást azok ellen, akikről bizonyítást nyert, hogy együttműködtek a Securitatéval, vagy a politikai rendőrség fizetett ügynökei voltak, és némelyikük újraválasztása útjába sem gördített akadályt. Az egyházkerületben az ősz folyamán tartanak választásokat.

Újra átvilágítják a politikusokat

Tőkés László örvendetes fejleménynek tartotta, hogy a román képviselőház hallgatólagosan elfogadott egy olyan törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy azokat is újra átvilágítsák, akikről korábban az illetékes hatóság a rendelkezésére álló akták alapján azt állapította meg, hogy nem működtek együtt. A tervezet szenátusi vitája és elfogadása azonban még hátra van.

A lelkész-politikus fontosnak tartotta, hogy a politikai közéletre is kiterjedjen az átvilágítás. “A kollaboránsokat ki kellene iktatni az egyházból és a jelöltek közül is” – utalt arra, hogy ősszel parlamenti választásokat tartanak Romániában.

„El kell takarítani a régi romokat”

A volt püspök szerint a romániai rendszerváltozás azért torzult el, mert a társadalomba továbbra is beépülnek a titkosszolgálat volt ügynökei és kollaboránsai.

“Új építkezéshez el kell takarítani a régi romokat. A kollaboráció maradványaitól is meg kell szabadulnunk ahhoz, hogy új társadalom épüljön fel” – tette hozzá Tőkés László.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »