Tőkés: az RMDSZ függessze fel a kormánypártokkal való együttműködést

Tőkés: az RMDSZ függessze fel a kormánypártokkal való együttműködést

A kormányzó pártokkal érvényben lévő parlamenti együttműködés felfüggesztését kéri Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől Tőkés László EP-képviselő, amennyiben Mihai Tudose nem mondana le tisztségéről.
„Hideg zuhanyként ért bennünket Mihai Tudose miniszterelnök mosdatlan elítélő nyilatkozata, melyben az autonómiától egyenesen a székely zászló kitűzéséért felelős magyarok/székelyek felakasztásáig jutott el” – írja Mihai Tudose kormányfő székely zászlóra vonatkozó kijelentéseire reagálva szerkesztőségünkhöz eljuttatott tiltakozásában Tőkés László EP-képviselő.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke kijelenti: „a lelkiismereti és vallásszabadság erdélyi kikiáltásának 450. évfordulóján felháborodással tiltakozunk a román kormányfőnek a maga nemében csak az antiszemitizmushoz hasonlítható, brutális hungarofób megnyilatkozása ellen”.

„Megengedhetetlen, hogy az ország egyik első embere „vörös (véres) posztóként” lobogtassa meg a székelyek nemzeti szimbólumát, jogos és törvényes autonómiaköveteléseink kriminalizálása által uszítva a magyarság ellen a többségi román társadalmat” – fogalmaz Tőkés László, aki szerint ezen helyzetben sem a bocsánatkérés, sem a visszavonás, csak a miniszterelnök azonnali lemondása segíthet.

– fogalmaz Tőkés. Hozzáteszi, a magyar pártoknak és európai parlamenti képviselőinknek az európai fórumokon kell tiltakozniuk a történtek miatt és védelmükbe kell venniük az „életveszélyesen megfenyegetett erdélyi magyar közösségünket”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »