Többször zuhantak már gyerekek gorillák közé

Húsz, illetve harminc évvel ezelőtt is zuhantak be kíváncsiskodó kisfiúk a gorillák vermébe. Az állatok közül pedig mindig volt, amelyik – a rémült közönség szeme láttára – karjaiba vette a sérült gyereket, és megvédte a többi majomtól, amíg a mentősök és ápolók megérkeztek. Az 1986-os baleset túlélője mesélt is az élményeiről.

Világszerte óriási felháborodás kísérte azt a hírt, hogy szombaton az amerikai Cincinnati állatkertjében egy hároméves kisgyerek beesett egy gorilla kifutója körüli vizesárokba, az állat pedig felkapta a kisfiút, mire az ápolók lelőtték a főemlőst.

A botcsinálta állatvédők gyilkosságnak nevezték a történteket – sokan felvetették a szülők felelősségét, de egyeseknél az is visszatérő fordulat volt a kommentekben, hogy „embergyerekből” sokkal több van, mint a veszélyeztetett majmokból, ergo utóbbi élete értékesebb lett volna.

Mindenesetre a rendőrség is vizsgálja a kisfiú szüleinek szerepét – akik egyébként hálásak a személyzetnek a közbelépésért. Az állatkert igazgatója, Thane Maynard kitartott álláspontja mellett, hogy bár Harambe nem tűnt agresszívnek a gyerekkel szemben, izgatott állapotban volt, nem reagált a hívásra, az altatólövedék pedig nem hatott volna elég gyorsan.

A gorilla a legnagyobb emberszabású majom, egy kifejlett hím akár negyed tonnásra és majdnem kétméteresre is megnőhet, és elképesztően erős. Maynard is említette, hogy a saját szemével látta, ahogy Harambe fél kézzel összeroppant egy kókuszdiót. Azaz az igazgató érvelése is elfogadhatónak tűnik.

Azonban volt már példa hasonló balesetre 1996-ban és tíz évvel azt megelőzően is, és

a kifutójukra esett kisgyerekeket a gorillák sosem bántották. Ellenkezőleg: védelmükbe vették a szerencsétlenül járt apróságokat.

1996 nyarán egy kisfiú az illinoisi Brookfield állatkertben szökött meg édesanyjától, átmászott a korláton, és több mint négy méter zuhanás után a gorillák vermében kötött ki. Eltört a lába, és több kisebb sérülést is szenvedett, riadt volt, és sírt. A majmok azonban nem bántották a hároméves kisgyereket; sőt, egyikük – miután saját kölykét a hátára vette – felkapta, ringatta, majd az időközben kiérkező mentőkhöz vitte a csöppséget. Az esetről videó is készült.

Watch the latest video at video.foxnews.com

A gyerek nevét végül nem hozták nyilvánosságra, ezzel szemben egy másik szerencsés társa, aki tíz évvel korábban, 1986-ban zuhant a majmok közé, most beszélt a történtekről, és egyenesen őrangyalnak nevezte Jambót, az őt védelmébe vevő állatot. A brit Levan Merritt – aki azóta is igazi állatbarát – Harambe lelövésének hírére adott exkluzív interjút a Daily Mail online kiadásának, felidézve harmincéves emlékeit.

Hatméteres zuhanás, törött kar, repedt koponya

Az akkor ötéves kisfiú három testvérével, szülei kíséretében érkezett a jersey-i állatkertbe. Levan érdeklődéssel figyelte a gorillák vermét, és felmászott a kerítésre, hogy jobban lásson. Ekkor történt a baleset: megcsúszott, és hat métert zuhant, egyenesen a gorillák közé. A karja eltörött, a koponyája megrepedt az eséstől.

Eszméletét vesztve feküdt a földön, amikor Jambo, a kétméteres, százhúsz kilós ezüsthátú gorilla lassan megközelítette a kisfiút. A Merritt család és a bámészkodók egyként hördültek fel, amikor a gorilla Levan felé nyúlt – és gyengéden megsimogatta a hátát.

Majd védekező pózba helyezkedett a kisfiú fölött, hogy óvja őt a többi gorillától.

Levan hamarosan magához tért, és sírni kezdett, a család pedig kiabálni, hogy maradjon nyugton. Az állatok megijedtek a zajongástól, és visszavonultak a karámba, Jambóval együtt. Akkoriban ritkaságszámba ment, de még felvétel is történt az eseményről, így Levan a kórházi ágyból szemlélhette meg, hogy mi is történt vele, amíg ájultan feküdt.

A kisfiú hat hétig lábadozott, és a mai napig különleges a viszonya az állatkerthez. Jambo 1992-es halála után például ő leplezte le az állat szobrát – mint mondta, örökké hálás lesz a gorillának. Levan gyerekeit is az állatok szeretetére tanítja, és Jambo emlékét is továbbadja majd nekik – mondta el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »