Többmilliós bírságot kapott a népszerű szappangyártó

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Manna Natúr Kozmetikum Kft. megalapozatlan hatásokkal reklámozta egyes szépségápolási termékeit, a jogsértésért ötmillió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra – közölte a versenyhivatal az MTI-vel pénteken.

Az eljárás 29-féle kozmetikumnak minősülő Manna terméket érintett: szappanokat, fürdőgolyókat, szépségolajokat és illóolajokat is. A GVH szerint a vállalkozás széles körben alkalmazott a kozmetikai funkciókat kisebb-nagyobb mértékben meghaladó állításokat 25 termékéről értékesítési célú honlapján 2013 júliusától 2014 októberéig.

Az egyes termékeknek megalapozatlan gyógyító hatásokat, bizonyítatlan, egészségre vonatkozó kedvező hatásokat és egyéb, a termékek használatától várható eredményekre utaló, bizonyítékokkal alá nem támasztott hatásokat tulajdonított.

Tudományos megalapozottság kell

A GVH kiemelte: a piaci szereplőknek igazolniuk kell a kozmetikumoknál is az általuk közzétett állítások valóságtartalmát. Különösen olyan érzékeny állításoknál, mint a különböző betegségek, egészségi problémák megelőzését, megoldását, illetve a tüneteik kezelését ígérő üzenetek.

A hatóság tudományos megalapozottságot vár el a kozmetikumok gyógyhatásának bizonyításánál, a vállalkozásoknak már reklámjaik közzététele előtt kell rendelkezniük a bizonyítékokkal.

A GVH a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett termékekből származó időszaki árbevételt vette alapul. A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a vállalkozás együttműködési szándéka jeleként módosította kereskedelmi gyakorlatát, 100 százalékos pénzvisszafizetési garanciát alkalmaz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »