Többlépcsős támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot áprilisban

Szervezett, többlépcsős támadás érte a kormányzati informatikai hálózatokat április elején, állapította meg a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Az incidensről készült jelentés szerint a kormányzati rendszerekben nem keletkezett kár.

Magyar Menedék - Badiny

Gyakran kérnek fel ún. etikus hackert nagyvállalatok informatikai rendszereik biztonságát tesztelni. Azért fizetik meg őket, hogy megtalálják a gyenge pontokat, és javaslatokat tegyenek a hálózat biztonságának javítására.

Tapasztalataik szerint a rendszerek sebezhetőségét a támadók előbb-utóbb kihasználják. Magyarországon már több mint százezer, közvetlen internetkapcsolattal rendelkező számítógép lehet, amit a felhasználó tudta nélkül hackerek irányítanak.

Elosztott támadást tud indítani az adott számítógép anélkül, hogy a felhasználója erről értesülne – mondta az M1 Híradójának Antal Lajos, a Deloitte Zrt. üzletágvezetője.

Botnetet, magyarul fertőzött számítógépek hálózatát használták a hackerek április elején a magyarországi kormányzati informatikai rendszereket ért támadásnál is.

Az akcióban a világ legkülönbözőbb pontjain lévő gépek tízezreit vetették be – a tulajdonosaik tudta nélkül. Az incidensről készült jelentésében a Nemzeti Kibervédelmi Intézet megállapította, hogy a kormányzati informatikai rendszereket szervezett, többlépcsős támadás érte.

Két típusú túlterheléses támadást alkalmaztak a támadók – magyarázta Bencsik Balázs, az intézet igazgatója. A két támadás egymásra épülve következett be: az első támadás eliminálását követően a támadók arra ráépülve, egy másik támadástípust indítottak el.

hiradó.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »