Többezres „migránsváros” épülhet a magyar határnál

Többezres „migránsváros” épülhet a magyar határnál

Kis Idomeninek hívják már a migránsok azt a területet Horgosnál, amit a tranzitzóna előtti részen alakítottak ki maguknak a magyar–szerb határon. A szakértő szerint ha nem találunk sürgősen megoldást, egy hónapon belül ötezer menekült is feltorlódhat, ami akár összecsapásokhoz is vezethet a magyar hatóságokkal.

Habár a balkáni útvonalat már lezárták, ez nem akadályozza meg a migránsokat abban, hogy Macedónián vagy Bulgárián keresztül Szerbiába lépjenek. Így naponta akár háromszáz migráns is érkezik Belgrádba, akik egyenesen a magyar határra, Horgosra mennek tovább – írja a Deutsche Welle.

A lapnak nyilatkozó humanitárius szervezetek képviselői elmondták: az elmúlt hetekben „stabilan nőtt” a Belgrádba érkezők száma, akik a buszpályaudvar melletti parkban gyűlnek össze, hogy informálódjanak a Magyarországra való továbbutazásról, vagy hogy kapcsolatba lépjenek az embercsempészekkel.

Kis Idomeninek hívják

A Deutsche Welle is felkereste a horgos-röszkei határállomásnál található tranzitzóna előtti részt, ahol jelenleg 300-an táboroznak. A lap szerint a tábor napról napra növekszik, és az itt élő migránsok már csak Kis Idomeninek hívják ezt a területet, mert a mostoha körülmények éppen arra a görög falura emlékeztetik őket, ahonnan ide jöttek és amit nemrég számoltak fel a görög hatóságok.

A magyar rendőrök ugyanakkor csak 15 embert engednek be naponta a tranzitzóna kapuján, ami nem elegendő ahhoz, hogy az itt táborozók száma csökkenjen. A beengedettek azokból a családokból kerülnek ki, ahol kisgyerek is van. A lap megszólaltatott egy 17 éves fiatalt, aki jelezte, hogy ha őt nem engedik be Magyarországra az elkövetkező napokban, akkor ismét embercsempészekhez fog fordulni. Az ő családja egyébként már 35 ezer eurót költött embercsempészekre többek között azért, mert őt és a bátyját elkapták a macedón határőrök, mikor Szerbiába akartak átlépni. Miután visszaszállították őket Görögországba, ismét útnak indultak, immáron embercsempészekkel.

Így érkeztek meg Horgosra, ahol ismét találkozott a család. A fiatalember jelezte: amennyiben a magyar rendőrség visszafordítja őket, Románián keresztül fognak újra próbálkozni.

Nem elég jó a határzár

Fotó: Beliczay László / Magyar Nemzet

Portálunk a magyar határon tapasztalható állapotokkal kapcsolatban felkereste Bali Lórántot, a Pannon Egyetem Georgikon Karának Balkán-szakértőjét, aki elmondta: ez a helyzet azért alakulhatott ki, mert a török hatóságok nem akarják megállítani a migránsokat, akik továbbra is el tudnak jutni Görögországba. Ha végigtekintjük a balkáni útvonalat, akkor azt láthatjuk, hogy a macedón határzár nem működik jól, hiszen nemcsak hogy nem teljes, de a megépített részen is át tudnak mászni. A menekültek másik része pedig megkerüli Macedóniát és Bulgárián keresztül jut Szerbiába, majd a határtól Belgrád felé veszik az irányt, ahonnan Horgosra jönnek.

Fotó: Beliczay László / Magyar Nemzet

Bali Lóránt szerint ráadásul Szerbia az uniós csatlakozás reményében olyan menekültpolitikát folytat, ami Németországnak tetszik, ők pedig továbbra is befogadáspártiak. Ennek fényében Szerbiának nem áll érdekében, hogy megakadályozza a migránsok áthaladását az országon, inkább a magyar határszakaszra terelik a migránsokat.

Fotó: Beliczay László / Magyar Nemzet

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációs áradat csak nőhet a jövőben, ugyanis az időjárási viszonyok ezt most kifejezetten segítik: a szabadban is lehet éjszakázni, de még a tengeren való átjutás is könnyebb lesz. „Ez azt eredményezi, hogy egyre nagyobb tömegek indulnak majd útnak” – hangsúlyozta Bali.

Óriási problémák lehetnek belőle

Ami a horgosi tranzitzónánál uralkodó viszonyokat illeti, a szakember szerint ha nem lesz változás, akkor akár ötezer főig is felduzzadhat a menekültek létszáma. Ez elsősorban a magyar hatóságoktól függ, azonban még ha növelnék is a regisztrációs kapuk számát, azoknál sem lehetne kezelni a napi több százas vagy akár ezres létszámot – ellenben rendvédelmi feszültségek alakulhatnak ki a határon.

Kérdésünkre, hogy várhatók-e az elkövetkező hónapokban összecsapások a magyar hatóságokkal, Bali Lóránt jelezte: ennek a lehetősége fennáll. „A feszültség nagy valószínűséggel tovább fog nőni, így fel kell készülni arra, hogy a magyar határvédelmi szerveknek nagyobb létszámmal kell közbeavatkozniuk a magyar határon, hogy azt meg tudják védeni” – hangsúlyozta Bali Lóránt, aki szerint már egy hónapon belül is sor kerülhet ilyen konfliktusokra a horgosi tranzitzónánál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »