Többen kitiltanák az Orosz Olimpiai Bizottságot

Összesen 17 antidopping ügynökség írta alá azt a közleményt, melyben az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) kitiltását kérik a februári, phjongcshangi téli olimpiáról.  A csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentumban az aláírók úgy fogalmaztak, a sport vezetőinek nem kellene olyanok számára engedélyezniük az olimpiai részvételt, akik “szándékosan megszegik a szabályokat”.

 

A közleményt többek között az amerikai, az ausztrál és a brit doppingellenes ügynökség is aláírta. Kiemelik, azok az orosz sportolók, akik bizonyítani tudják, hogy nem szedtek tiltott teljesítményfokozót, függetlenként ott lehetnének a Koreai Köztársaságban.

 

Ez az újabb ügy is a McLaren-jelentés következménye: a tavaly decemberben nyilvánosságra hozott dokumentum – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által vezetett független bizottság összegzése – szerint több mint ezer orosz sportoló, nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon volt érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban. Az orosz kormány azóta is tagadja a McLaren-jelentés állításait.

 

MTI
kép: sportsnet.ca

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »