Több tucat sérült a japán földmozgások után

Pár órás eltéréssel két erős földrengés volt csütörtökön Japán déli részén; számos épület összedőlt, legkevesebb negyvenöten megsérültek, és néhányan épületekben rekedhettek – jelentette a helyi sajtó.

Az első földmozgás a Richter-skála szerinti 6,5-ös fokozatú volt. Az amerikai geológiai megfigyelő intézet jelentése szerint az epicentrumát a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városától 11 kilométerre regisztrálták. Az intézet első információi még 6,2-es erősségű földmozgásról szóltak. Az NHK japán állami televízió 6,4-es erősségű földrengésről számolt be. A hatóságok nem hirdettek cunamiriadót.

Abe Sinzó japán miniszterelnök azt mondta, mindent megtesznek a kialakult helyzet felméréséért. Szuga Josihide japán kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón azt mondta, folyamatban van a károk felmérése, és a közelben fekvő nukleáris létesítményektől nem érkeztek abnormális működésre utaló jelentések.

Közel az egyetlen atomerőmű

A rengés epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg egyetlen működő japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől. A 2011. március 11-én történt földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 még működő atomreaktort.

A japán vöröskereszt kumamotói kórházának közlése szerint az intézményben negyvenöt embert ápolnak, közülük öten súlyos sérüléseket szenvedtek el. Kumamoto prefektúra rendőrsége közölte, számos összeomlott épületről érkezett jelentés és a leomlott házak embereket temethettek maguk alá.

Áramszünet

A földmozgás epicentruma közelében lévő, 34 ezres Masiki városkában tűz ütött ki. Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás áram nélkül maradt és 38 ezer háztartásban szünetelt a gázellátás.

A földrengést több utórengés követte, köztük egy 6,4-es erősségű, amely helyi idő szerint már péntekre virradóra sújtotta a térséget. Ennek következményeiről még nem érkeztek jelentések.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »