Több tucat migránst mentettek ki egy elhagyatott kis görög szigetről

Hajótörött migránsok tucatjait mentett ki pénteken a görög parti őrség egy apró, elhagyatott délnyugat-görögországi szigetről, amely több száz kilométerre fekszik a szokásos migrációs útvonaltól.

A hatóságok szerint a mintegy 70 menekültet szállító csónak péntekre virradóra futott zátonyra a Peloponnészoszi-félsziget délnyugati csücskében lévő Szapiéndza szigete mellett.

Utasai a szigeten kerestek menedéket. A parti őrség a görög szárazföldre szállította az illegális bevándorlókat, ahol regisztrálják őket.

A török partokról útnak induló menekültek és migránsok jelentős többsége Görögországot a keleti fekvésű égei-tengeri szigeteken keresztül éri el.

A hatóságok szerint az elmúlt nap során 261 migráns jutott el Görögországba. Ez a szám magasabb a hatóságok korábbi becslésénél, amely legfeljebb napi 150 menekülttel számolt.

Az illegális bevándorlók többsége, 139 ember Leszboszra érkezett, a többiek pedig Híosz, Számosz, Lérosz és Kárpathosz szigeteken léptek partra.

Az újonnan érkezőkkel a Görögországban rekedt migránsok száma már meghaladja az 58 ezer főt.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án a menekültügyben létrejött megállapodás előtt, februárban naponta átlagosan csaknem 2000 illegális bevándorló jutott el Törökországból Görögországba.

A megállapodás után számuk jelentősen mérséklődött, hivatalos adatok szerint napi átlagban áprilisban 121, májusban 55, júniusban 51, júliusban pedig 59 volt. Ezután, augusztus 13-áig ismét emelkedett számuk: naponta átlagosan mintegy százan érkeztek illegálisan Törökországból az égei-tengeri görög szigetekre.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »