Több tízezren vonultak Párizs utcáin

Több tízezer ember vonult csütörtökön Párizs utcáira a tervezett munkaerő-piaci reformok elleni tiltakozásul; a késő délutánig békésen zajló rendezvényt megelőzően a francia rendőrség 85 embert előállított.

A szervezők becslései szerint 60 ezren, a rendőrség szerint 20 ezren vettek részt a tüntetésen. A hatóságok a korábbi demonstrációkon történt erőszakos incidensekre hivatkozva előző nap először betiltották, majd néhány órával később mégis engedélyezték a szakszervezetek által meghirdetett tüntetést. A biztonsági erők óriási készültségben várták a meghirdetett tiltakozást, és legalább 85 embert előállítottak, legtöbbjüket azért, mert lövedékként használható tárgyakat találtak náluk.

A szakszervezetek és Bernard Cazeneuve belügyminiszter egyeztetései értelmében nem az eredeti, hanem rövidített útvonalon vonulnak a tüntetők a Bastille tértől a Szajna partjáig. A demonstrálók az 1,6 kilométeres útvonalon tűző napsütésben meneteltek, énekeltek, és olyan szlogeneket énekeltek, mint „nincs módosítás, nincs tárgyalás: vonjátok vissza a törvényt!”

Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök napok óta figyelmeztetett, hogy betilthatják a megmozdulást, mert a június 14-ei tüntetésen erőszakos incidensek is történtek. Franciaországban a novemberi terrortámadások óta rendkívüli állapot van érvényben, amely alapján korlátozható a gyülekezési jog.

Párizson kívül több más francia városban is demonstrációkat tartottak csütörtökön.

A szakszervezetek hónapok óta tiltakoznak a kormányzat munkaerő-piaci reformtervei ellen, melyekkel rugalmasabbá szeretné tenni a foglalkoztatást. Az érdekképviseletek szerint ez csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt, s megkönnyítené az elbocsátásokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »