Több tízezren tüntettek Londonban

Több tízezren tüntettek szombaton London központjában a szociális kiadások csökkentése ellen, követelve David Cameron miniszterelnök távozását.

Egyes hírügynökségi becslések szerint mintegy százötvenezren vettek részt a tiltakozó menetben, amely a főváros központjában lévő University College Londontól indult a Trafalgar térre. Baloldali ellenzéki politikusok, békeaktivisták és szakszervezetek képviselői, diákok és egészségügyi dolgozók vettek részt rajta.

A rendőrségnek több központi utat le kellett zárnia a menetelő tömeg miatt.

A tüntetésen felszólaló szónokok felszólították a kormányt, hogy vessen véget az állami szektort érintő megszorító intézkedéseknek, és ne csökkentse a szociális kiadásokat.

A diákok képviselői a tandíjemelés ellen szólaltak fel, míg az egészségügyi dolgozók a munkaügyi szerződések felülvizsgálatát követelték, azt hangoztatva, hogy a vendégmunkások és migránsok érkezése túlterheli az állami egészségügyi rendszert.

A tüntetők egyik plakátján az a követelés volt, hogy a háborúra és nem a szociális ellátásra fordított összegeket kell csökkentenie a kormánynak.

A tüntetésen szó volt a nemzetközivé dagadt offshore-botrányról, amelyben David Cameron is érintett, mert – mint kiderült – elhunyt édesapja offshore befektetési cégében voltak értékpapírjai, amelyeket eladott, még mielőtt miniszterelnök lett.

“Azt akarjuk, hogy távozzon minden tory, és nem csak David Cameron. Más társadalmat képzelünk el, amely a közjót szolgálja” – hangoztatta a tüntetésen Natalie Bennett, a Zöld Párt elnöke.

Felszólalt a tüntetésen Diane Abbott, az ellenzéki Munkáspárt egyik vezetője is, aki a megszorítások elleni harc fontosságára hívta fel a figyelmet, mert szerinte a kurtítások a jövő nemzedékét fenyegetik, továbbá az egészségügyet és a munkanélkülieket is sújtják.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »