Több tízezer magyart likvidáltak a szovjet haláltáborokban

Történelmi kutatás indult Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Szovjetunióba egykor elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében, a málenkij robot civil áldozatai sorsának feltérképezésére Szerencs német nemzetiségi önkormányzata a Gulág Emlékbizottság pályázatán nyert el támogatást – közölte Árvay Attila, a nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Tájékoztatása szerint a hiánypótló feladatra Orosz Zoltánné muzeológus kapott megbízást, aki korábban a Szerencs térségéből kényszermunkára szállított mintegy négyezer civilről már sikerrel végzett hasonló kutatómunkát.

Árvay Attila elmondta: a mostani feladat szélesebb területet ölel fel. 1945 januárjában a már megszállt észak-magyarországi területeken német származásuk ürügyén összegyűjtötték és rabszolgamunka végzésére a Szovjetunióba szállították a magyar polgári lakosokat.

A málenkij robot – nevével ellentétben – több éven át tartó kemény fizikai munkát jelentett, amelyről több tízezren nem tértek haza – emlékeztetett az önkormányzat elnöke, aki azt is elmondta: az összegyűjtést végző szovjet szervek az esetleges ellenállásnak félrevezetéssel vették elejét, így összeírásra, tájékoztatásra, igazolások kiadására hívták egybe az érintetteket.

Felidézte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két gyűjtőtábort állítottak fel: az egyiket Szerencsen, a másikat Miskolcon. Az előbbibe a megye keleti, az utóbbiba a középső és nyugati részéről gyűjtötték a civil lakosságot. A mozgósítások rövid időn belül, január közepétől két hét alatt lezajlottak, csaknem félszáz településről több mint háromezer embert vagoníroztak be és szállítottak a Szovjetunió valamelyik táborába.

Kiemelte: háborús jóvátétel címszó alatt eközben az itthon maradottak fizették, törlesztették a beszolgáltatás terheit, tűrték az erőszakosságot, próbálták újjáépíteni az országot a Vörös Hadsereg fennhatósága, kizsákmányolása alatt. Mindezen tényekre a múzeumi, levéltári dokumentumok is bizonyságul szolgálnak.

A kutatás eredményei jövő februárban kiadvány formájában jelennek meg, és a tervek szerint 2017. február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján mutatják be

– See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/67160/Gulagemlekev_Kutatas_indul_Borsodban#sthash.pKGyP0QS.dpuf


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »