Több százmilliót buktak a Zsolnay tartozásának eladásán

Több százmillió forintot bukott az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank a Zsolnay Porcelánmanufaktúra lejárt tartozásának eladásán. A követelést megvásárló kormányközeli cég viszont nagyot kaszálhatott az ügyleten. A liberálisok hűtlen kezelés gyanújáról beszélnek.

A budapesti Iparművészeti Múzeum és a patinás Párizsi udvar. Mindkettő felújításánál milliárdos megrendelésekre számíthat a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra. Az üzlet többeket vonz, a Zsolnayt egy kormányközeli cég is megszerezné. A West Hungária Bau meg is vásárolta a Magyar Fejlesztési Banktól a porcelánmanufaktúra lejárt adósságát, majd kezdeményezte a Zsolnay felszámolását. Az eljárás azonban nem indult el, csak vagyonfelügyelőt rendeltek ki a manufaktúrához, a szír-svájci származású tulajdonos pedig most törlesztette adósságát.

 „A zalaegerszegi törvényszéken kezdeményeztük a felszámolási eljárás megszüntetését és a vagyonfelügyelő visszarendelését. Én azt gondolom, hogy ezzel megszűnt az a helyzet a Zsolnay életében, ami gyakorlatilag a felszámolási eljárással fenyegetett. Úgy gondolom, hogy a jövőben a társaság és a társaságnak a többségi tulajdonosa is arra tud koncentrálni, hogy a Zsolnay céget működtesse és a Zsolnay márka presztízsét minél jobban emelje” – mondta Bodnár Imre, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra ügyvédje.

Úgy tudni, a West Hungária Baunak 180 millióért adta el az MFB a mintegy 400 milliós lejárt tartozást. A Zsolnay viszont most a teljes összeget kifizette, így a kormányközeli cég 200 milliós extraprofitot, az állami pénzintézet viszont ugyanennyi veszteséget könyvelhet el.

A folytatás, illetve a teljes cikk videóval elérhető ITT

Forrás: mno.hu

sokkaljobb-kommentár: Nagyon meg kellett volna szerezni a Zsolnayt, mert többmilliárdos megbízás várható a budapesti felújítások során. A Zsolnaytól egy kft-be átcsábítottak dolgozókat, akik hónapok óta úgy kapnak fizetést, hogy nem dolgoznak. Erről bővebben ITT

A munkabérüket a Pécsi Vízmű fizeti. A pécsi vízművet Páva Zsolt polgármester az első polgármestersége idején eladta, majd évek múlva a második polgármestersége idején visszavásároltatta a magyar állammal. „Az idei költségvetés helyi önkormányzatok támogatásai című fejezetében új cím nyílik Pécs önkormányzata feladatainak támogatása címmel, erre kerül az a 3 milliárd forint, amely a pécsi vízmű visszavásárlásához, kompenzációként szükséges. Az erről szóló kormányhatározat a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.” (pécs.ma, 2013. június 25.)

A munka nélkül most folyósított fizetések és járulékai is jelentős kiadást okoznak, nemcsak az állami banknak okozott 200 millió forintos bukta. Aki azt hiszi, hogy le fognak állni a Zsolnay megszerzésével, az valószínűleg téved…

Békéscsaba, 2016. augusztus 6.

F. I. – T. Z.

Emlékeztető: „Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.” (Lánczi András filozófus, a Századvég volt munkatársa, egyetemi kancellár)


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »