Több százan tüntettek a megállapodás ellen

Több százan tüntettek a megállapodás ellen

Több százan tüntettek a kanadai–európai szabadkereskedelmi egyezmény ellen az uniós külügyminiszterek tárgyalása idején. A kritikusok szerint a megállapodás miatt csökkenni fognak az európai bérek és nőni fog a környezetszennyezés. A megállapodás támogatói viszont az EU versenyképességének megőrzésére hivatkoznak.

Környezetvédők tüntettek Luxembourgban, ahol az Európai Unió tagállamainak illetékes miniszterei véglegesítették a kanadai–európai szabadkereskedelmi megállapodást. A Greenpeace szerint a környezetszennyezés nő majd, ha élénkül a kereskedelem az észak-amerikai ország és az EU között. Hétvégén Belgium francia anyanyelvű régiójának parlamentje nemet mondott a kanadai egyezményre, így azt a belga szövetségi kormány egyelőre nem írhatja alá.

„A belga kormány továbbra is támogatja a CETA-megállapodást, csak ehhez a tartományok jóváhagyására is szükség van. Bízom benne, hogy a következő napokban Vallónia aggodalmaira is megoldást találunk. Ne feledjük, hogy az összes uniós tagállam támogatja a megállapodást” – nyugtatott a belga külügyminiszter.

Az amerikainál szigorúbb európai fogyasztóvédelmi előírások gyengülésétől nem kell tartani, az EU-ban a jövőben is csak olyan termék forgalmazható, amelyet az uniós szervek bevizsgáltak és engedélyeztek. A magyar kormány a megállapodás pártján áll, noha annak a Fideszen belül is vannak kritikusai.

„Magyarország egy nyitott gazdasággal rendelkező ország, ezért nekünk az az érdekünk, hogy az EU versenyképes tudjon maradni. Ehhez elengedhetetlen, hogy az EU-tagállamok nemzeti érzékenységeit kezelő szabadkereskedelmi megállapodásokat kössön” – mondta


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »