Több százan érkeztek Pireuszba a görög szigetekről, Németországban kezdenek kiürülni a tartományi fenntartású szállások

Több százan érkeztek Pireuszba a görög szigetekről, Németországban kezdenek kiürülni a tartományi fenntartású szállások

640 menekültet szállítottak vasárnapra virradó éjszaka a görögországi Pireusz kikötőjébe Leszbosz (Lészvosz) és Híosz szigetekről, további mintegy kétezret a nap folyamán szállítanak a görög szárazföldre. Eközben a Die Welt című lap kutatása szerint a menedékkérők számának csökkenésével Németországban egyre több tartományi fenntartású befogadóállomás kezd kiürülni.

A lap hírportálján vasárnap megjelent beszámoló szerint a tartományok által közölt adatok alapján a 16 közül 9 tartományban 50 százalék alatt van a központi befogadó állomások és a rögtönzött szükségszállások telítettsége. A kihasználtság csökkenése a balkáni migrációs útvonal lezárásának tulajdonítható: míg tavaly ősszel gyakran naponta 10 ezer menedékkérő lépett be Németországba, az utóbbi időszakban előfordult, hogy egy nap alatt százan sem érkeztek.

Emellett szombat éjfél óta érvényben van az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény. Ettől azt várják, hogy Ankara lezárja a Görögországba vezető tengeri utat, amelyen tavaly egymillióan érkeztek. Mindazokat, akik vasárnaptól illegálisan érkeznek Törökország felől a görög szigetekre, vissza fogják küldeni Törökországba.

Elegendő személyzet hiányában a megállapodás átültetése a gyakorlatba csak a következő napokban indulhat meg. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a pénteki uniós csúcstalálkozón azt mondta, hogy 2300 szakértőt várnak Görögországba, akik részt vesznek a regisztrálásban és a menekültstátusz iránti kérelmek gyorsított elbírálásában.

Az Európai Bizottság vasárnapi közlése szerint a menedékkérelmek feldolgozásához más EU-tagállamokból 400 tolmácsra és 400 menedékjogi szakértőre, a tervezett visszaküldések ellen emelt panaszeljárásokhoz további 30 tolmácsra és 30 bíróra van szükség, a visszaküldések tényleges kivitelezéséhez pedig az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex 50 szakértőjét, valamint 1500 rendőrt kell bevetni. Így a brüsszeli testület szerint összesen 4000 embert várnak.

Románia 60 határőrt, tíz menekültügyi szakértőt, hat gépjárművet, két őrhajót és egyéb felszereléseket küld Görögországba – közölte vasárnap Petre Toba bukaresti belügyminiszter.

Jorgosz Kiricisz, a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságstáb szóvivője a Brüsszel és Ankara közötti egyezményről szólva vasárnap az állami televíziónak azt nyilatkozta: egy ilyen tervet nem lehet 24 óra alatt átültetni a gyakorlatba. A testület adatai szerint vasárnapra virradó éjjel 875 ember kelt át a török partokról görögországi szigetekre. Szombaton 1498, pénteken 670, míg csütörtökön 239 volt ez a szám.

A görög hatóságok szerint a paktummal kapcsolatban számos nyitott kérdés van, különösen ami az újonnan érkezőkkel való bánásmódot illeti. Híosz, Leszbosz és Számosz szigetén újságíróknak arról beszéltek helyi tisztségviselők, hogy nem világos, ki fogja megakadályozni az embereket abban, hogy elhagyjanak egy menekülttábort. Az sem egyértelmű, mi történik akkor, ha egy 500 vagy 1000 fős tömeg majd nem lesz hajlandó felszállni az őket Törökországba visszaszállítani készülő hajó fedélzetére.

Görögországban jelenleg 48 141 regisztrált menekült tartózkodik: 7316-an az égei-tengeri szigeteken, 13 ezren Athén-Pireusz térségében, míg a többiek közép- és észak-görögországi menekülttáborokban. Egyelőre nem tudni, hogy maradnak-e Görögországban vagy az unió más tagállamaiba telepítik át őket. A dpa német hírügynökség a görög válságstábtól úgy értesült, hogy a macedón határ melletti Idomeni ideiglenes táborában nagyjából 12 ezren lehetnek.

A német ellenzéki pártok bírálták vasárnap az EU és Törökország megállapodását, a kormányzó bajor Keresztényszocialista Unió (CSU) parlamenti szavazást sürget az ügyben. Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint az EU-török csúcs eredménye “nem áttörés”, hanem csak egy “köztes lépés”. A politikus a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban közölt interjúban kiemelte: az a veszély fenyeget, hogy megint Németországnak kell a legtöbb embert befogadnia, ezért továbbra is szükséges lenne évi 200 ezer főben korlátozni a befogadható menedékkérők számát.

Megjegyezte, hogy a szövetségi kormány “teljes egészében átalakította menekültpolitikáját, akkor is, ha ezt nem ismeri el”. A kormány “csendben elfordult a befogadás feltétel nélküli politikájától”, ezt jelzi, hogy senki sem követeli a Görögországban rekedt emberek beengedését – mondta Horst Seehofer.

Heinz Fischer osztrák államfő a Die Presse című osztrák lap vasárnapi interjújában szkeptikusan nyilatkozott a Törökországgal való megegyezés sikerességéről, úgy vélte fele, vagy még annál is kevesebb esély van arra, hogy működni fog a megállapodás.

A magyar kerítés megépítése helyes döntés volt – jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár a Kurier című osztrák lap vasárnapi számának adott interjújában. Orbán Viktor megfelelően kezelte a helyzetet – mondta Mitterlehner. Az alkancellár kifejtette: sok menekültnek még mindig az az elképzelése, hogy Németországba megy, azonban szerinte arra nincs joguk, hogy kiválasszák a számukra legmegfelelőbb országot. A néppárti politikus úgy vélte: az elosztás kérdése nem befolyásolja azt, hogy szükség van az uniós külső határok védelmére, mégpedig nemcsak a törökországi, hanem az egész földközi-tengeri szakaszon.

Mintegy hatszáz migránst mentettek ki négy hajózásra szinte alkalmatlan tákolmányról a hét végén a líbiai partok közelében, a vízi járműveken kilenc holttestet találtak a hatóságok – közölte Malek Merszit, a líbiai Vörös Félhold nevű segélyszervezet szóvivője vasárnap. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »