Több százan akartak átsurranni a szerb–magyar határon

174 határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint péntektől vasárnapig 375-en próbálkoztak illegálisan bejutni a magyar–szerb határon. A rendőrök és a katonák 204 főt megakadályoztak az ország területére történő illegális belépésben, 171 főt feltartóztattak és átkísértek az ideiglenes biztonsági határzáron, 1 személy ellen közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. Az ország belsejében és más külső határszakaszokon három határsértőt fogtak el a hétvégén.

Az MTI emlékeztet arra, hogy július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a határsértőket, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb–magyar határ térségében összesen 201 embert tartóztattak föl és kísértek vissza. (A megelőző héten – november 14-étől 20-áig – ez a szám 271 volt.) Más határszakaszokon és az ország belsejében 25 határsértőt fogtak el a múlt héten – derül ki a rendőrségi összesítésből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »