Több száz drogost mentettek ki a mexikói kórházból

Mintegy 270 kábítószerfüggő beteget mentettek ki Mexikó nyugati részén egy magánklinikáról, ahol túlzsúfoltság és egészségre káros körülmények uralkodtak – közölték szerdán a közép-amerikai állam hatóságai.

A kábítószerfüggőket kezelő intézet falai közül „kimenekített” páciensek között 112 kiskorú volt. Tizenhárman a tizenévesek közül ütlegelések, illetve cigaretta okozta égési sérülések nyomait hordozták testükön, ötüket feltehetően szexuálisan zaklatták.

A nyugat-mexikói Jalisco szövetségi állam ügyészsége szerint a klinikán 11 olyan ember is tartózkodott, aki búvóhelynek használta az intézetet, hogy elkerülje a letartóztatást.

Vádak túlzsúfoltságról, bántalmazásról

A hatóságok kedden razziáztak a szövetségi tagállam székhelye, Guadalajara közelében található klinikán. Nagyjából egy tucat embert tartanak őrizetben a hatóságok az ügy kapcsán, az ügyészség pedig azon fáradozik, hogy jobb kezelést találjon a kiszabadított kábítószerfüggőknek.

Mexikó olcsó, kábítószerfüggők kezelését végző intézetei egyáltalán nem vagy csak kevés állami támogatást kapnak. Több ilyen intézettel szemben olyan vádak fogalmazódtak meg, hogy túlzsúfoltak, és azokban bántalmazzák a pácienseket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »