Több mint tízmilliárdot kap jövőre Fekete György

Több mint tízmilliárdot kap jövőre Fekete György

A kulturális beruházások miatt jelentősen nő az Emmi költségvetése, a Liget-projektre 44 milliárdot fordítanának, az Opera nagyberuházásaira 12,5 milliárdot. Több mint négyszeresére nő a Nemzeti Hauszmann Terv támogatottsága, a budai Várnegyed rekonstrukciójára jövőre 17 milliárd forintot költhetnek el. A Pannon Parkra több mint tízmilliárdot, a Rubik-központra majdnem másfelet különítenének el a a kormány által benyújtott költségvetési törvényjavaslat szerint.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az idei 6,63 milliárd után jövőre 10,57 milliárd forintos állami támogatással gazdálkodhat. Kutatóintézetére 229,4 millió, titkárságára 4,05 milliárd forintot költhet, a Pesti Vigadó művészeti programjaira 13 milliót, a Nemzeti Szalon programjaira 64 milliót, az MMA végleges elhelyezésére szolgáló irodaház rekonstrukciójára pedig 4,8 milliárd forintot.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) működésének központi támogatása 46 milliárd forintra nő az idei 37,39 milliárdról, és emelkedik a tervezett saját bevétel is: 18,8 milliárd forintról 22,94 milliárdra. Jelentősen nő jövőre a budai Várnegyed átfogó rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv támogatása, az idei 3,4 milliárd forintról 17 milliárdra.

A nagyobb intézmények közül nem változna a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. támogatása (5,1 milliárd forint), miközben filmszakmai közvetett támogatások mozgókép törvény szerinti kiegészítő finanszírozása címen 3 milliárd forint van elkülönítve a törvényjavaslatban. Jelentősen csökkenne azonban az amúgy is bizonytalan helyzetű Balassi Intézet költségvetése, amely az idei 4,43 milliárd helyett 2017-ben csak 2,94 milliárddal gazdálkodhat, 508 millió forintos tervezett működési bevétel mellett.

Megihlet a Rubik-kocka gondolatisága

A Nemzeti Kulturális Alap  zömében a játékadó NKA-t megillető részéből származó  tervezett bevétele 11,82 milliárd forintot tesz ki, szemben az idei 10,85 milliárddal.

Az állatkerti Pannon Park beruházási projekt támogatására 10,59 milliárd forintot különítettek el 2017-re, a kapcsolódó Hermina garázs beruházásra 3,2 milliárdot.

Gül Baba türbéje és környezete komplex rekonstrukciójához kapcsolódó beruházások megvalósítására 649 millió forint (erre idén 1,39 milliárd jutott), a Rubik-kocka motívuma és gondolatisága által ihletett kiállítási központ létrehozásával kapcsolatos kiadásokra 1,45 milliárdot különítettek el, ez több mint háromszorosa az idei 450 milliónak.

 

A közgyűjtemények – köztük olyan intézményeknek, mint a Nemzeti, az Iparművészeti vagy a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár – a javaslat szerint összesen csaknem 26,2 milliárd forint támogatást kapnának, amelynek mintegy fele jutna beruházásokra, felújításokra.

Makovecz Imre életművét is gondozzák

A Magyar Állami Operaház, a Pesti Magyar Színház és a Budapesti Operettszínház 11,8 milliárd forintos támogatással számolhatnak, amelyből több mint 900 millió forintot költenének beruházásokra, felújításokra.

Az Operaház az Eiffel Bázisra kapna még csaknem 5,6 milliárdot, az Andrássy úti épületének felújítására pedig további 7 milliárd forintot. A Liget Budapest projektre – több különböző címen – csaknem 44,6 milliárd forint jutna.

A Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésére és kialakítására 3,5 milliárd, míg a Budai Vigadó felújítására csaknem 2,8 milliárd forintot terveztek. A MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark kialakítása csaknem 3,8 milliárd forinttal szerepel a tervezetben.

A korábban a megszüntetendő intézmények között emlegetett Design Terminál támogatására 562 millió forintot, a Zeneakadémia működésének kiegészítő támogatására 500 millió forintot fordítanának jövőre az Emmi fejezetéből. A Makovecz Imre életművének gondozása részeként – a kormány tavaly év végi határozata alapján létrehozandó – Makovecz Imre Pályázati Alap 1,4 milliárdos támogatással szerepel a tervezetben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »