Több mint százezer erdélyi szavazna a kvótareferendumon

Több mint negyedmillió külhoni magyar állampolgár – köztük több mint százezer romániai magyar – is szavazhat majd a betelepítési kvóta ellen kezdeményezett magyarországi népszavazáson.

A Magyar Hírlap keddi számában arról ír, hogy az európai uniós betelepítési kvóta elleni népszavazás lesz az első olyan országos referendum, amelyen a megváltozott szabályok értelmében a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, külhoni magyarok is szavazhatnak. A külhoniak, ahogy az országgyűlési választáson is, levélben adhatják le szavazatukat.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a több mint nyolcmillió magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgár mellett 258 052 ilyen választópolgár van a névjegyzékben regisztrálva. A névjegyzékben szereplők közül a romániai magyarok vannak a legtöbben, több mint 113 ezren, őket a szerbiai magyarok követik.

„De akár Amerikai Szamoáról, Indonéziából, Dominikáról, Paraguayból vagy Nepálból is befuthat egy-egy szavazat, ugyanis vannak, akik ezekből az országokból regisztráltak” – olvasható a napilap cikkében. Rajtuk kívül több mint százezren vannak azok, akik a lakcím megadása nélkül, e-mailen kértek értesítést vagy a kettős állampolgárságot tiltó országokban élnek.

Áder János köztársasági elnök még nem döntött a referendum időpontjáról, de ez akár már a napokban megtörténhet. A törvény szerint az államfőnek a referendumot elrendelő parlamenti határozattal kapcsolatos jogorvoslat lezárultát követő tizenöt napon belül kell megjelölnie, hogy melyik napon legyen a szavazás, úgy, hogy az a döntésétől számított hetvenedik és kilencvenedik nap között legyen. A Magyar Hírlap szerint várhatóan szeptemberben vagy október elején tarthatják meg a népszavazást, valamelyik vasárnapon.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »