Több mint száz román nyelvű turisztikai beszámoló Háromszékről

Több mint száz román nyelvű turisztikai beszámoló Háromszékről

Eddig négy alkalommal láttak vendégül román bloggereket és sajtósokat Kovászna megyében, ezeknek köszönhetően pedig több mint száz turisztikai beszámoló jelent meg a román televíziókban vagy online felületen.

haromsztur_b

Grüman Róbert, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke, aki korábban a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület elnökeként koordinálta a projektet, mintegy kiértékelőképpen elmondta, a megyébe érkező turisták 75 százaléka román nemzetiségű, így a látnivalókat, az idegenforgalmi lehetőségeket hiteles, román nyelvű forrásokon keresztül próbálják népszerűsíteni. „Lehetett volna úgy is reklámozni, hogy országos lapban egész oldalas hirdetést jelentetünk meg, azonban ezek a beszámolók sokkal többet mondanak” – fogalmazta meg Grüman. Meglátása szerint aki két-három napos kikapcsolódásra keres úti célt, nem színes prospektusokat lapoz, hanem az interneten keres rá, hogy egy adott megyében mit lehet tenni három nap alatt.

A sajtóbeszámolók közül Grü­man néhányat kiemelt. Egyik példaként az Antena1 tévécsatornát hozta fel, amely három anyagot is készített: Szőke Tibor kádárt mutatták be, a mestert, aki Károly walesi herceget is lenyűgözte tudásával, de felvételeket készítettek a bálványosi Grand Santerra Spanál, és a helyi specialitásokat is leltárba vették. A Forbes Life Romania életmódmagazin a gelencei templom Szent László-freskóival illusztrálja a régió történelmi múltját, de beszámolójában a néptánc vagy éppen a kürtőskalács is helyet kap.

Răzvan Pascu közismert turisztikai blogger már több ízben írt Kovászna megyéről, a legújabb, júliusi, a térségről szóló bejegyzésében 10 okot sorakoztat fel, hogy miért érdemes ellátogatni Háromszékre. Mint fogalmaz, például azért, mert kastélyban lehet megszállni, vagy meg lehet tanulni a népi mesterségeket, a kürtőskalácssütés fortélyait, de szerinte a pityókás házikenyér és a világszínvonalú pálinkák kóstolása is csalogató. Különben a blogger facebookos élő közvetítését több mint 12 ezer felhasználó tekintette meg. Eddie Tone, a Tuktuk.ro portál írója 12 szabadidős tevékenységet ajánl, ebben a beszámolóban is szerepet kap a kürtőskalács, a pálinka, a házikenyér, de a mofettázás is. A Facebookon a #ViziteazaCovasna és a #Ti­nutulConacelor hashtagek alapján lehet könnyen rátalálni a román nyelvű háromszéki tartalmakra.

Grüman Róbert egyúttal arról is beszámolt, hogy 2017-re tervezik a magyarországi, majd a nyugat-európai újságírók, bloggerek meghívását, addig is a romániai közönség körében ismertetik tovább Kovászna megyét. Az egyesület középtávú célja, hogy olyan szolgáltatáscsomagot állítsanak össze, amely három napra gazdag élményt kínál a látogatóknak, a későbbiekben pedig ezt hétnapos csomagra szeretnék duzzasztani.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »