Több mint kabátlopási ügy, amibe Norbi keveredett

Több mint kabátlopási ügy, amibe Norbi keveredett

Több mint bulvárhír, hogy Norbi a magyar után a Brit Dietetikusok Szövetségével is összerúgta a port. A fitneszguru hitelrontást kiált, perrel fenyegetőzik. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy véletlenül vagy szándékosan, de ő maga keveri, hogy kivel egyezkedett és miről.

Még március elején számolt be arról a Ripost, hogy a Brit Dietetikusok Szövetsége (BDA, British Dietetic Association) meghívta soraiba Norbit és az Update-et. A hír alapja az volt, hogy a fitneszguru Facebook-oldalán közzétette: a világ legnagyobb és legrégebbi táplálkozástudományi társasága az „Eating well, Living well” programba invitálta. Hozzátette, hogy minderre nagyon büszke, a szakma itthoni támadásait pedig nem is érti. Szintén posztjában írta, hogy ezáltal programjuk és termékeik a világ 200 ezer szakemberéhez jutnak el.

A volt rendőr cége a BÉT honlapján is közölte az örömhírt: néhány nappal a Ripost cikke után ott jelent meg a Norbi Update Lowcarb Nyrt. tájékoztatása arról, hogy a társaság együttműködő partnerként részt vesz a BDA márciusban induló 12 hónapos programjában. A szöveg kiemeli, hogy a Brit Dietetikusok Szövetsége által kezdeményezett programban meghívásos alapon, a szövetség által jóváhagyott szervezetek vehetnek részt. Holmi kóklerek tehát nem. Az 1936-ban alapított szervezet fajsúlyát alátámasztandó az értéktőzsde oldalán megjelent közleményben még linkelték is annak honlapját. A cégtől csodákat váró részvényesek nyilván örülhettek a hírnek.

Hirtelen ébredés

A tündérmese nem tartott sokáig, alig telt el ugyanis két hét a tájékoztatás megjelentése óta, amikor a Ripost már arról cikkezett, hogy Norbi több száz milliós pert indít az angolok ellen. Az ok az, hogy noha a fitneszguru örömmel közölte a hírt arról, hogy a BDA beválasztotta az Update1 termékeket az Eating Well, Living Well programba, a szervezet kategorikusan cáfolta ezt. Sőt kijelentették, hogy ilyet a közeljövőben sem terveznek. Norbi ezt hitelrontásnak tartja, több millió fontos kártérítési perrel fenyegetőzik, igazát dokumentumokkal, e-mailekkel és szerződésekkel kívánja igazolni.

Noha a „bizonyítás” mint olyan még nem történt meg, hiszen a pernek nemhogy nincs vége, de még el sem kezdődött, mindezt a bulvárlap már „bizonyította igazát” kulcsszóval, sárgával külön kiemelve közli. A történethez pedig csak apró adalék, hogy főszerkesztője az az Ómolnár Miklós, aki a Story és Best Magazintól való távozása után a Norbi Update kommunikációs igazgatójaként kezdett szorgoskodni. Persze ebből messzemenő következtetéseket levonni nem lehet, de mindenesetre hasznos információ az ilyesmi.

Kavar az éterben

Ennél azonban érdekesebb az a csavar, amelyet már a Ködpiszkáló derített ki: az alapvetően gyógyszerekkel, gyógynövényekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhitekre fókuszáló blog fedezte fel, hogy míg Schobert az Eating Well, Living Wellt egy olyan programnak nevezi, amelybe őket beválasztották, addig az Eating Well, Living Well valójában egy folyóirat, amelyet a BDA megbízásából a CW Publishing Group ad ki. Az első szám nemrég jelent meg, az interneten is olvasható: egy szép kivitelű, táplálkozási tanácsokat adó ismeretterjesztő lapnak tűnik.

Ennek ellenére Norbi szükségét látta annak, hogy továbbra is a Brit Dietetikusok Szövetségével való együttműködést bizonygassa, és közzé is tette a szerinte erről szóló megállapodást alátámasztó dokumentumokat. Ilyen például az a levél (itt és itt), amellyel az egyetlen probléma az, hogy azt nem az iménti szervezet jegyzi, hanem egy bizonyos Krisztina Toth, aki nem a BDA munkatársa, hanem azé a kiadóé, amely az Eating Well, Living Well című kiadványt kiadja.

Elmélet és gyakorlat

A hölgy tavaly augusztusban kelt levélben azt írja, hogy Schobert úrral a British Dietetics Association nevében veszi fel a kapcsolatot. Ugyan kicsit furcsa a plusz „s” betű, lévén a szervezet neve helyesen British Dietetic Association, de még ha ez csak elírás is, a hölgy akkor sem a Brit Dietetikusok Szövetsége nevében tett ajánlatot szakmai együttműködésre. E-mail címéből és aláírásából is egyértelműen kiderül, hogy ő maga a CW Publishing Group munkatársa. Maga a levél arról szól, hogy a feleknek tárgyalniuk kellene arról a lehetőségről, hogy az Update módszert a BDA több mint 1 millió ügyfelének ajánlják. Hogy ez milyen megállapodás keretében történne (azaz, hogy ez a magyar cég által fizetett promóció vagy a BDA szakmai támogatása lenne), az nem derül ki a levélből.

A másik dokumentum, amelyet közzétettek, tavaly szeptemberben kelt, és arról szól, hogy az Eating Well, Living Well magazin Irányelvek és ajánlások rovatában egyoldalas ismertető jelenik meg az Update módszerről, valamint hogy Schobert cége hozzáfér a BDA 200 ezer fős adatbázisához. Illetve erről sem feltétlenül szól, a papíron ugyanis egyetlen aláíró neve szerepel: Erényi Balázsé. Az úr az Opten céginformációs rendszere szerint 2014 decemberétől tavaly októberig volt a Norbi Update Lowcarb igazgatósági tanácsának vezető tisztségviselője, Norbiék tehát tényleg igényt tartottak a lapban történő szereplésre, az adatbázishoz való hozzáférésre. Mindennek persze ára is van: ugyan az összeget a fotón kitakarták, Norbi a Ripostnak kétszer 10 ezer fontot emleget, amit elmondása szerint át is utalt. De akárhogy is nézzük, ez nem szakmai együttműködés. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy Norbi fizetni akart az újságban való megjelenésért és a szervezet adatbázisához való hozzáférésért. Ez eddig rendben is lenne, hiszen semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy cég pénzt ad az ilyesmiért. Az viszont már nem annyira oké, ha valaki ezt másképp próbálja kommunikálni: vélhetően emiatt kezdett kétségbeesetten tiltakozni a Brit Dietetikusok Szövetsége is. És ez hitelrontásnak vélhetően akkor sem nevezhető, ha Norbi ezt annak érzi. Illetve lehet annak nevezni, de ez esetben nagy kérdés, hogy ki rontotta kinek a hitelét.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Norbi Update-nek, ha érkezik érdemi válasz, természetesen közöljük. Szintúgy választ várunk az MNB-től mint a tőzsdei közleményeket felügyelő szervtől, hogy ők ellenőrizték-e a közlemény valóságtartalmát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »