Több mint húsz kutya talált gazdára

Több mint húsz kutya talált gazdára

Nagy volt az érdeklődés az Illatos úti Ebrendészeti telep idei első örökbefogadási napján, több mint 20 állat talált gazdára. A hasonló akciókkal azonban csak ideiglenesen csökken a túlzsúfoltság, évente ugyanis több ezer állat kerül a kennelekbe.

Sorban álltak a leendő gazdik az Illatos úti Ebrendészeti telep előtt az év első Örökbe adó napján. Az ilyen akciókkal a túlzsúfoltságot próbálják csökkenteni – a telep ugyanis majdnem folyamatosan telt házzal működik. „Gyakorlatilag nincsen üres ketrecünk, több, mint 110 állat várja a gazdáját a mai napon. Az Örökbe adó napra azért van szükség, mert egyébként 94 férőhelyes a telep” – mondta Nejpárné Lénárt Lívia, állatorvos.

Néhány éve még sintértelepként emlegették az Illatos utat, ma sokkal inkább menhelyként tekintenek rá az emberek. „A szemléletmód változott meg az állattartók körében én úgy gondolom, felelősebb állattartás kezd megjelenni már többé-kevésbé a kutyatartó személyeknél. Az emberek hozzáállása meg a félrecsúsztatott kommunikáció nagyjából kezd normál mederbe terelődni” – nyilatkozta Rejtényi Péter, a FÖRI Állategészségügyi Szolgálat csoportvezetője.

Az önkormányzat által fenntartott telepen a civil szervezetek segítségére is szükség van, mivel évente több ezer állat kerül a kennelek egyikébe, különböző okokból. „Emberfeletti munkát végeznek, mert azért Budapest területén nagyon sok a kóbor állat. Nagyon sokan leadják az állataikat, vannak idős, beteg állatok, akiket azért adnak le, mert már feleslegessé válik a család számára, vannak olyanok, akik túl aktívak, és végül is nem olyanra gondolt a gazdi” – mondta Tornóczky Anita állatvédő.

Volt olyan érdeklődő, aki pontosan tudta, hogy milyen állatot keres magának, és meg is találta a megfelelőt. „Ivartalanítva van, szuka kutya, és a szuka kutyákat nem bírja. Nálam egyedüli kutya lenne, kertes házba vinném” – mondta az újdonsült tulajdonos.

Közel 20-30 kutyának sikerült új gazdát találni. Az oltásokkal és chippel ellátott állatokat nemcsak az örökbe adó napokon, hanem a hét minden napján örökbe lehet fogadni egyszeri, 5000 forintos díj ellenében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »