Több mint hatvanan haltak meg egy jemeni robbantásban

Több mint hatvan ember meghalt, legalább 29 megsebesült egy öngyilkos merénylő támadásában hétfő reggel a dél-jemeni Ádenben, a hadsereg toborzóirodájánál – közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet.

Ez a legtöbb halálos áldozattal járó terrortámadás a jemeni polgárháború kezdete óta.

Az elkövető a város északi részén, a toborzóirodánál sorakozó emberek mellett robbantotta fel az autójába rejtett robbanószerkezetet. A merénylet a Moammer Kadhafi volt líbiai vezetőről elnevezett negyedben történt, a városból kivezető úton.

Jemenben lassan két éve háború folyik, amelyet az robbantott ki, hogy az Irán támogatását élvező húszik fellázadtak a nemzetközileg elismert kormány ellen. A Szaúd-Arábia vezette arab katonai szövetség, amely a szunnita Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök támogatására jött létre, 2015 márciusa óta hajt végre légicsapásokat a lázadók ellen.

Az ország északi felét a síita húszi lázadók és szövetségeseik tartják hatalmukban, míg a déli országrészben a Hádi elnök vezette kormány van uralmon 2015 júliusa óta. Jemen egyik legfontosabb kikötővárosát, Ádent több mint egy éve foglalták vissza a kormányerők a síita húszi lázadóktól, a település azóta az ország “ideiglenes fővárosa”, de ott továbbra is ingatag a biztonsági helyzet.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »