Több mint félezren vettek részt a szűrővizsgálatokon

Hat kárpátaljai települést érintett az a négy napon át zajló ingyenes egészségügyi szűrővizsgálat és méréssorozat, amelyet a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Külhoni Programja keretében a budapesti Semmelweis Egyetem (SE) Hallgatói Önkormányzata végzett el a napokban.

A vizsgálatokat és szűréseket pénteken kezdte el a több mint 50 főnyi, orvostanhallgatókból és orvosokból álló csoport az ungvári Dayka Gábor Középiskolában, majd szombaton a nagyszőlősi járásban, Tiszakeresztúrban és Tiszapéterfalván folytatódott a program. Vasárnap Zápszonyban és Badalóban vizsgálták a helyi és környezőbeli településekről érkezőket, végül hétfőn Nagydobronyban zárult a sorozat.

Mint lapunknak az egyik helyszín házigazdája, Jakab Lajos, badalói családorvos elmondta, a Tisza-parti településen az orvosi rendelő szobái mellett még a szomszédos községháza legnagyobb termében is zajlottak a vizsgálatok, ami elsőként a jelentkezők kikérdezésével kezdődött. Az anamnézis felvételét követően vérnyomás-, vércukorszintmérés, szaturációmérés, testtömegindexet (BMI), testzsírszázalék-mérést végeztek, általános fogászati szűrés, majd fizikális vizsgálatok következtek. Indokolt esetben EKG-vizsgálatra, koleszterinszintmérésre, vizeletvizsgálatra került sor.

A mérések eredményei alapján általános dietetikai-, és gyógyszertanácsadásra került sor, gyógytornászati ajánlásokkal, és életmódjavítási tanácsokkal látták el a jelentkezőket.

A vizsgálatok befejezése után minden páciens egy adatlapot kapott, amelyben szerepeltek a vizsgálati eredmények, és amely a jövőben segítséget jelenthet a betegnek, illetve az őt ellátó családorvosoknak is.

Budai Marcell, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke elmondása szerint a szűrővizsgálatokra önkéntes alapon toborozták az orvostanhallgatókat, akik között szép számmal volt külföldi diák is, és nagy lelkesedéssel látták el a feladatukat, mindenképpen köszönet illeti őket, hogy a vizsgaidőszakhoz közeledve felvállaltak egy ilyen ,,kalandot”.

Mint Veres Márton, a Hallgatói Önkormányzat Országos Konferenciájának elnöke elmondta, a kárpátaljai program szervezésében nagy segítségükre volt a KMKSZ Ifjúsági Szervezete, annak elnöke, Dobsa István, aki az egyes helyszínekkel is tartotta a kapcsolatot, és oroszlánrészt vállalt abban, hogy a négy nap során több mint félezer résztvevőnél tudták elvégezni a vizsgálatokat.

A most szerzett tapasztalatokat majd összegzik, figyelembe veszik az egyes helyszíneken a helyi családorvosok, egészségügyi dolgozók észrevételeit, és mindenképpen bíznak benne, hogy a programnak lesz majd folytatása. Mindez nagymértékben segítheti a kárpátaljai magyarlakta települések egészségügyi ellátásának színvonalát.

(felvégi)

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 47. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: egészségügyegészségügyi szűrésForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »