Több mint ezer négyzetméterrel bővült a soproni Szent Orsolya-iskola

Több mint ezer négyzetméterrel bővült a soproni Szent Orsolya-iskola

Április 1-jén hivatalosan átadták a soproni Szent Orsolya Gimnázium harmadik emeletét. A több mint 600 millió forintos beruházást a magyar állam finanszírozta, tantermeket, szaktantermeket, laboratóriumokat és multifuncionális természettudományos előadót is kialakítottak.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tavaly júniusban indult el a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium történetének legnagyobb beruházása: az Orsolya téri épületszárny tetőterének beépítése. A csaknem ezer négyzetméteres 3. szint hivatalos átadásán jelen volt Pápai Lajos megyéspüspök, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Molnár Ágnes és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, Fodor Tamás polgármester, Simon István alpolgármester, a katolikus egyház képviselői, a kivitelezésben résztvevő szakemberek, az iskola nevelőtestülete és a gimnazista diákok is.

Az ünnepélyes átadó szentmisével kezdődött, amelyet Pápai Lajos celebrált. A mise után Kovács András, az iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta, az intézmény történetének leglátványosabb rekonstrukciója és bővítése fejeződött be. Az ezt megelőző nagy beruházás a tornaterem felépülése volt, akkor azonban öt tantermet elvesztett az iskola. Azóta szerencsére a diákok száma jelentősen emelkedett, és hosszas tervezés után egyetlen lehetőség kínálkozott a bővítésre: az Orsolya téri épület tetőterének beépítése.

Balog Zoltán miniszter saját diákkorára emlékezett: mint mondta, ő is egyházi iskolába járt, olyan intézménybe, amelyet akkoriban az állam éppen csak megtűrt. „Az egyházi iskolába járásnak, az általam megélt »csodabogárlétnek« sok negatívumát tapasztaltam, ma azonban erkölcsi értékvezérelt és versenyképes embereket nevelnek ezek az intézmények, megfelelő információs tudást, kultúrát és hitet adnak az életbe kilépő diákoknak. Ma 230 ezer gyerek tanul összesen 1070 egyházi iskolában, az alapfokú intézménytől az egyetemig. Sopronban az alapokat nem kellett megújítani, elbírják a tetőzetet, az új épületszárnyat, krisztusi értékrendet és korszerű tudást lehet ráépíteni” – fogalmazott a miniszter.

A 3. emeleti beruházás több mint 600 millió forintba került, a teljes összeget a magyar állam biztosította. A tetőtér beépítése során a mintegy ezer négyzetméteren négy tantermet, egy fizika szaktantermet szertárral és laboratóriummal, egy biológia szertárat és laboratóriumot alakítottak ki, valamint létesült egy 88 fős multifunkcionális természettudományos előadó, és helyet kaptak szociális kiszolgálóhelyiségek, köztük egy tanári teakonyha is.

Forrás: Sopronitéma.hu

Fotó: Koszorú Mihály, Kisalföld

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »