Több mint egymilliárd forinttal támogatják a Viszkist

Több mint egymilliárd forinttal támogatják a Viszkist

Május végén kezdődhet a forgatása Antal Nimród Viszkis címmel készülő új mozifilmjének, amelynek gyártását a Magyar Nemzeti Filmalap 1,1 milliárd forinttal támogatja.

ambrus-attila-mti1_bAmbrus Attila (Fotó: MTI)

A nagy sikerű Kontroll (2003) rendezője új alkotásában több mint tíz év után szeretné Magyarországon kamatoztatni Hollywoodban szerzett tapasztalatait, hogy egy látványos és izgalmas filmben mesélje el Magyarország leghírhedtebb bankrablójának történetét, és megmutassa, a kilencvenes években miként emelt bulvárhőssé egy bűnözőt a média – olvasható a Filmalap MTI-hez eljuttatott közleményében.

A valódi eseményeket fikciós elemekkel keverő film a bankrabló Viszkis, azaz Ambrus Attila személyiségének változása és az elfogása utáni nyomozás részleteinek bemutatására is vállalkozik. A rendező tervei szerint a humort és a látványos akciójeleneteket sem nélkülöző film sztorijának kialakításához segítséget nyújtott Ambrus Attila is, akivel Antal Nimród még 2013-ban véletlenül találkozott egy vásáron, ahol az egykori bankrabló saját kerámiáit árulta.

A szereplők névsorát az alkotók csak a május végén kezdődő forgatás előtt hozzák nyilvánosságra. Az operatőr Szatmári Péter (Liza, a rókatündér, Kincsem), a látványtervező Hujber Balázs (Liza, a rókatündér, A vizsga) lesz. A Viszkis producere a Kontrollt is jegyző Hutlassa Tamás. A film a tervek szerint 2017 tavaszán lesz látható a mozikban. Az Origo.hu úgy tudja, Antal Nimród filmjében a 23 éves Szalay Bence lesz a Viszkis.

A Viszkis című filmet mintegy 130 különböző helyszínen fogja rögzíteni a stáb, többek közt olyan erdélyi vidéken is forgatnak majd, amelyhez Ambrus Attilának számtalan személyes élménye kötődik – áll a közleményben, amely szerint az alkotás az 1967-ben bemutatott Bonnie és Clyde vagy az 1972-es A keresztapa című filmklasszikusokhoz hasonlóan fog betekintést nyújtani a bűnözés különös világába.

A Viszkis
Ambrus Attila Csíkszeredában született 1967-ben, 1988-ban szökött át Magyarországra. 1994 és 1999 között közepes jégkorongkapus-karriert futott be, főként az Újpesti TE csapatában. Posta- és bankrablásai során – majdnem 30 alkalommal – több mint 142 millió forintot zsákmányolt. 2002-ben 17 év börtönt szabtak ki rá, azonban jó magaviselete miatt 2012. január 31-én feltételesen szabadlábra helyezték. Nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt a helyszínekhez közeli kocsmákban 1-2 deci whiskyt ivott.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »