Több mint 200 nyomozó kutatja, kinek írt a nizzai merénylő

MTI nyomán

Több mint kétszáz nyomozó dolgozik a 84 ember életét kioltó nizzai merénylő, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel SMS-forgalmának kielemzésén – jelentette az AFP francia hírügynökség vasárnap.

A július 14-én, a francia nemzeti ünnepen fehér hűtőkocsival elkövetett gázolásos támadás miatt eddig hét embert, köztük egy albán házaspárt vettek őrizetbe. A férj állítólag egy 7,65-ös kaliberű pisztolyt szerzett a 31 éves tunéziai származású merénylőnek, aki ezzel többször adott le lövéseket a kiérkező rendőrökre, mielőtt végeztek volna vele. Egy röviddel a támadás előtt elküldött SMS szerint Bouhlel további fegyvereket kért tettének elkövetéséhez.

A hatóságok jelenlegi ismerete szerint a hivatásos sofőrként dolgozó férfi gondosan megtervezte a támadást. A mészárláshoz használt járművet már július 4-én lefoglalta, és 11-én hozta el a kölcsönzőből – írta az AFP nyomozói forrásokra hivatkozva. Bouhlel július 12-én és 13-án is felkereste a tetthelyet.

A merénylővel kapcsolatban álló őrizetbe vettek szerint a férfi gyorsan radikalizálódhatott. A Le Parisien című francia lap szerint még az alkoholról is lemondott, pedig korábban sem azt, sem a disznóhúst, vagy éppen a marihuánát nem vetette meg. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez közel álló Amak hírügynökség szombat este az IÁ katonájaként hivatkozott a férfira.
  


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »