Több mint 1500 migránst mentettek ki Líbiánál

Több mint 1500 migránst mentettek ki hétfőn a Földközi-tengerből Líbia partjainál – közölte az olasz parti őrség. Ezzel több mint 8 ezerre nőtt azoknak az Észak-Afrikából a veszélyes tengeri úton Európába tartóknak a száma, akiket az elmúlt öt napban helyeztek biztonságba a hatóságok.

Az olasz parti őrség összesen 14 kisebb csónak megmentését vezényelte le. Az akciókban az olasz haditengerészet, az Európai Unió Sophia elnevezésű tengeri missziója, valamint humanitárius szervezetek hajói vettek részt.

Flavio di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) olaszországi szóvivője Twitter-oldalán úgy nyilatkozott, hogy az év eleje óta Olaszországba érkezett, Fekete-Afrikából származó migránsok száma „továbbra is ugyanannyi, mint tavaly” eddig az időszakig. Ez a szám jelenleg mintegy 94 ezer embert jelent.

A Földközi-tengeren való átkelés az év eleje óta több mint 3 ezer ember életét követelte, akik közül a legtöbben a polgárháborús káoszba süllyedt Líbiából indultak útnak. Az IOM becslései szerint ez az adat kétszerese a tavalyi év ugyanezen időszakában történt halálesetek számának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »