Több mint 1000 emberi koponya került német gyarmatokról berlini gyűjteményekbe

Több mint 1000 emberi koponya került német gyarmatokról berlini gyűjteményekbe

Több mint ezer emberi koponya került egykor a hajdani német gyarmatokról berlini gyűjteményekbe az ARD csatorna Fakt című műsora szerint. Ruanda berlini nagykövete kérte, hogy az emberi maradványokat adják vissza hazájuknak.

A koponyák részben a hajdani gyarmattartók ellen lázadó felkelőktől származhatnak, akiket a német katonák kivégeztek, és testrészeiket kutatási célokra Berlinbe küldték – hangzott el. A magazin a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány nyilvántartására hivatkozott. Az alapítvány 2011 végén a gondozásába vette az úgynevezett Luschan-kollekciót, amelyben nagyjából 5600 koponya is szerepelt, ezeket Felix von Luschan kutató gyűjtötte össze 1885 és 1920 között.

A földi maradványokat eredetvizsgálatnak vetik alá, és azt is tisztázzák, hogy a gyűjtemény eredeti listája megegyezik-e a kollekció valódi tartalmával. Csak biztos tudományos alapokon lehet arról dönteni, mi legyen a maradványok sorsa – mondta az alapítvány szóvivője. Ruanda berlini nagykövete kérte, hogy az emberi maradványokat adják vissza hazájuknak.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »