Több halálos vízi baleset is történt

Több halálos vízi baleset is történt

A hétvégén több tragikus vízi baleset is történt: két, Tiszában elmerült kamaszt még mindig keresnek a speciális egységek. A rendőrség és a mentők is arra figyelmeztetik a strandolókat, hogy biztonságosabb, ha kijelölt helyen, és nem tiltott részeken fürdenek a folyókban vagy a bányatavakban.

Három speciális mentőegység kereste vasárnap este a két kamaszt, akik a Tiszában merültek el Benknél. Nem kijelölt strandon, hanem tiltott helyen fürödtek a folyóban.

„Az elmúlt évben Magyarországon nyílt vizeken 118 esetben történt rendkívüli, vízbe fulladásos haláleset, idén az első hat hónapban 51 ilyen eset történt, a legtöbb a Tiszában, illetve a Holt-Tiszában” – közölte Vattayné Székely Noémi, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Hangsúlyozta: az illegális fürdőzés több problémát is felvet. „Egyrészt e nem fürdőzésre kijelölt helyek vízminőségét nem ellenőrzik, nincsenek kiépített öltözők, mosdók, nincsen kijelölt szemétlerakó hely, és általában az elsősegélynyújtás sincs megoldva” – tette hozzá Vattayné Székely Noémi.

Az Omszki-tónál táblák jelzik a strandolás tilalmát, ám ezzel sokan nem törődnek. „Nagyon kellemes a víz, nagyon jó, de hát tudjuk, hogy tilos fürödni. Nem értünk egyet azzal, hogy tilos fürödni, mert nem látjuk a veszélyt” – mondta egy férfi.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője azonban felhívta a figyelmet, hogy a tiltott fürdőhelyeken nem minden veszély látható elsőre. Azt mondja, ide tartozik a kiszámíthatatlan vízmélység, a csúszós meder, a vízhőmérséklet változatossága, az örvények és az alattomos sodrás, amelyek még egy gyakorlott úszónak is gondot okozhatnak. Ráadásul vízi mentők sincsenek, pedig az elmúlt napokban több eset is azt bizonyította, hogy az első percek életmentők lehetnek.

„Tegnapelőtt egy szívbeteg ember lett rosszul a strandon fürdőzés közben, kimentették, sikerült kórházba szállítani. Tegnap is volt olyan eset, amikor valaki, úgy tűnik, ittas állapotban ment a vízbe, és jó néhány percig lebegett a vízben, mire megtalálták. De mire megtalálták, azonnal ott volt a képzett segítségnyújtó a felszerelésével, és megkezdte az újraélesztést” – mondta Győrfi Pál.

A Vizimentők Magyarországi Szakszolgálata idén nyáron több mint 75 strandon biztosít elsősegélynyújtó szolgálatot, tavaly több mint 3000 esetben volt szükség a bevetésükre.

Egy gyermek, valamint egy felnőtt is elmerült

A Balatonban egy 8 éves gyermek merült el. A fiatal a zánkai Erzsébet-táborban nyaralt. Végül sikerült partra húzni a vízből, de újra kellett éleszteni – állapotáról a hatóságok egyelőre nem adtak több információt. Zamárdinál pedig egy 24 éves férfinak veszett nyoma, miután a vízbe esett a gumimatracáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »