Több halálos áldozata van a dagesztáni terrorellenes bevetésnek

Legalább tíz ember vesztette életét egy terrorellenes bevetésben, amelyet az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Dagesztánban hajtottak végre, az áldozatok között van az orosz különleges alakulatok (Specnaz) négy tagja, és legalább hat szélsőséges is – közölte pénteken az Interfax orosz hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva.

Orosz kommandós alakulatok egyszerre három helyen is lecsaptak feltételezett terroristákra. A halottak mellett hat sebesült katona is van az értesülések szerint. A többségében muszlimok lakta Észak-Kaukázusban gyakoriak az összecsapások a biztonsági erők, illetve a bűnbandák és az iszlamista szélsőségesek között. Utóbbiak a térségben egy Moszkvától független „emirátus” létrehozásáért harcolnak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap áprilisi cikke szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet is megvetette lábát a térségben, és a létrehozandó ottani emirátus “vetélytársa” akar lenni. A cikk szerzője, Friedrich Schmidt rámutat arra, hogy bár február közepén és március végén is voltak halálos kimenetelű, az IÁ által vállalt merényletek Dagesztánban, az elmúlt két évben a korábbiakhoz képest csökkent az erőszakos cselekmények áldozatainak száma az Észak-Kaukázusban. A számok azonban még így is riasztóak: 2014-ben 341 halottat tartottak nyilván, a következő évben 209-et.

Moszkvai biztonsági szolgálatok becslései szerint több mint 2000 orosz állampolgár csatlakozott az IÁ-hoz Szíriában és Irakban. Attól tartanak, hogy a visszatérő dzsihadisták merényleteket követhetnek el. A Szovjetunió összeomlását követően Oroszország a Dagesztánnal szomszédos Csecsenföldön az 1990-es években két háborút is vívott szakadárok és vallási szélsőségesek ellen.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »