Több ezren vonultak utcára Caracasban

Ellenzéki tömegtüntetés kezdődött csütörtökön a venezuelai fővárosban, több ezer aktivista gyűlt össze Caracasban, hogy kikényszerítse a Nicolás Maduro elnök eltávolítását célzó népszavazás kiírását.

„Ez a kormányzat meg fog bukni” – skandálták az ország legkülönbözőbb részeiből, köztük a távoli dzsungelekből és az Andokból érkezett tüntetők. A tüntetéseket szervező ellenzéki szövetség több mint egymillió embert várt a fővárosba, hogy kifejezze az államfővel és az ország mély gazdasági válságával szembeni elégedetlenségét.

A tüntetés, amelynek az ellenzék a „Caracas elfoglalása” nevet adta, az 53 éves Maduro szerint egy az Egyesült Államok szította puccsot hivatott elkendőzni, ahhoz hasonlót, mint a mentora és hivatali elődje, Hugo Chávez ellen 2002-ben végrehajtott rövid életű államcsínykísérlet volt.

„Szabadok akarunk lenni. Ha békét akarnak, megkaphatják. Ha demokráciát akarnak, megkaphatják. Amennyiben azonban puccsal jönnek, úgy a forradalom radikális választ fog adni” – jelentette ki a szocialista államfő. A hatóságok több olyan embert vettek őrizetbe, akik pokolgépeket akartak elhelyezni az utcákon, hogy ellenzéki tüntetőket gyilkolhassanak meg a kormány lejáratására, illetve hogy káoszt kelthessenek – mondta Maduro.

Úttorlaszokat alakítottak ki

A szocialista kormány 10 ezer fővel növelte a főváros biztonsági erőinek létszámát, és a hatóságok több ismert ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe a tömegtüntetés előtt. Tizenhárom ellenzéki aktivista és támogatójuk továbbra is őrizetben van egy helyi jogvédő csoport szerint.

Az ellenzéki erők szerint Caracas-szerte minden nagyobb útvonalon úttorlaszokat hoztak létre a hatóságok, amelyeken buszokat nem engednek át, így forgalmi dugók alakultak ki.

Miután egy Maduro-ellenes tüntetés 2014-ben 43 ember életét követelte, az erőszaktól való félelemből számos üzletet bezártak Caracasban, illetve a város több része is elhagyatott volt a kora reggeli órákban.

A venezuelai választási hatóságok korábban október végére tűzték ki a Maduro eltávolítását célzó népszavazáshoz szükséges második aláírásgyűjtési kampányt, amivel a jövő évre odázhatná el a kormány a referendumot. A mély gazdasági és politikai válságba süllyedt Venezuela politikai ellenzéke számára rendkívüli jelentőségű az időzítés. Ha 2017. január 10. előtt rendeznék meg a népszavazást, és az Maduro menesztését eredményezné, a törvények értelmében előre hozott elnökválasztásra kerülne sor, amelyen a jelenlegi állás szerint a szocialista ellenzék aratna győzelmet. Ha ugyanis később zajlana le a referendum hasonló eredménnyel, csupán annyi történne, hogy az alelnök venné át a venezuelai államfő székét egészen megbízatása 2019-es lejártáig.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »