Több ezren tüntettek Brazíliában

Több ezren tüntettek Brazíliában

Ezrek vonultak utcára Sao Paulóban, hogy egy alkotmánykiegészítés-tervezet ellen tiltakozzanak. A kiegészítés a közkiadásokat korlátozná az elkövetkező húsz évben, amellyel az egészségügy és az oktatás kerülne nehéz helyzetbe. A javaslat a parlament alsóházán már átment októberben, és most a szenátus elé került. A tüntetők szerint a törvény azért sem mehet át, mert a kormány maga is illegitim.

Több ezren tüntettek Brazíliában a kormány kiadáscsökkentést előíró tervezete ellen. A javaslat az egészségügy és az oktatás területén vezetne be költségvetési plafont.

„Azért harcolunk, hogy nyomást gyakoroljunk a szenátusra, hogy blokkolják ezeknek az intézkedéseknek az elfogadását, mert Temer nem rendelkezik a szükséges feltételekkel a kormányzáshoz” – mondta Edson Carneiro Indio szakszervezeti vezető.

A brazil politika folyamatosan a korrupciós nyomozások kereszttüzében van, miután a Petrobras állami olajvállalat körül szerteágazó korrupciós ügyek, több mint 100 politikust érintenek. Michel Temer, aki a hivatalától megfosztott baloldali Dilma Rousseffet váltotta még az év első felében, az utóbbi időben arra kényszerült, hogy a saját kormánya köreiben is szétnézzen. Már a negyedik miniszterét vitték el a rendőrök korrupciós ügyekkel még pénteken.

„Amikor az utcára vonulunk, a politikusok remegni kezdenek. Az emberek erejétől való félelem miatt remegnek. Ez az a szociális nyomás, amit a kormányra, a kongresszusra és minden másra ki akarunk terjeszteni” – mondta el Karina Vitral, a Nemzeti Diákszervezet elnöke.

Az alkotmánykiegészítés büntetéssel sújtaná azokat az ágazatokat, amelyek nem tudják tartani a kiadási plafont. Az egészségügyben és az oktatásban legkésőbb 2018-tól kellene megkezdeni a kiadáscsökkentést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »