Több ezren beleadták magukat – Véget ért a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció

Több ezren beleadták magukat – Véget ért a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció

Október 9-én lezárult az idén kilencedik alkalommal megrendezett 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos, szociális önkéntes akció a három történelmi keresztény egyház szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Budapest főváros támogatásával.

A 72 óra kompromisszum nélkül szlogenje idén az „Add magad!” volt, amely szlogen mentén országszerte közel nyolcezer önkéntes 330 projekten végzett ökológiai, társadalmi és közhasznú munkát, hogy szebbé, élhetőbbé tegyék környezetüket, és példát mutassanak: közösen, összefogva egymásért jobb lehet a világ. Nem csak 72 órára. A rendezvény fővédnöke, Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője is aktív résztvevője volt a 72 órás akciónak.

Az akció az elmúlt kilenc évben csaknem 50 ezer fiatalt mozgatott meg országszerte, akik 150 településen több mint 2 500 közhasznú projektet hajtottak végre. Az akcióba idén is Magyarország mind a 19 megyéje bekapcsolódott, valamint idén már két erdélyi város is becsatlakozott, így összesen 97 magyar településen tevékenykedtek fiatalok.

Október 7-én, pénteken 14 órától a budapesti Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában hivatalos sajtótájékoztató keretében a meghívott vendégek részvételével közös program készült a sérült gyermekek számára. Orosz Atanáz miskolci püspök, Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-­püspöke, Novák Katalin család-  és ifjúságügyért felelős államtitkár, Szalay­-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester­-helyettese és Fülöp Attila helyettes államtitkár segítettek az intézmény ajtóinak újrafestésében. Az önkéntesek az otthon és lakóinak napirendjébe segítettek be, beszélgettek, programokat szerveztek, és a felújítási munkálatokban is jelentős segítséget nyújtottak. Budapesten a három nap alatt csaknem hatvan projekthelyszínen összesen több mint hatszáz fiatal végzett közhasznú tevékenységeket: számtalan szociális intézmény újult meg kezük nyomán.

A Máltai Szeretetszolgálatnak – a 72 órán belül meghirdetett – Ide hozzuk a játszóteret projektje elsősorban hátrányos helyzetű gyermekeknek szólt. A gyerekek az egész napos program során kipróbálhatták az ugrálóvárat, az íjászkodást, az arcfestést, egy egyedi ejtőernyőt és még sok más különleges játékot. Különböző állomásokon keresztül fedezhették fel a résztvevők az adott alkalom témáját: az akadályokat teljesítve pedig jutalomban részesülhettek. Az önkéntesek együtt játszottak és sportoltak a gyerekekkel. Egy hasonló kezdeményezésben a Segítő Kezek alapítvány egy harmadik kerületi átmeneti otthonba szervezett élménynapot, ahova a lelkes fiatalok által levezényelt játékok mellett önkéntes fodrász és arcfestő is szerepelt a programban, valamint egy étterem által felajánlott ebédet is kaptak a gyermekek.

Bács-Kiskun megyében hét településen zajlott a munka, közülük Kecskeméten, Kiskunhalason és Soltvadkerten tevékenykedtek legnagyobb létszámban a fiatalok. A csapatok megyeszerte végeztek tereprendező és felújító munkákat közhasznú intézményekben, valamint példás számban látogattak idős otthonokat és egyedül élő, segítségre szoruló időseket.

Baranya megyében a becsatlakozó települések közül Pécsen zajlott a legtöbb projekt: itt számos területen segíthettek az önkéntesek a 72 óra kompromisszum nélkül akciója során. A több mint háromszáz középiskolás főként egyházmegyei és önkormányzati intézményekben segített. Az idei megnyitó díszvendége Sors Tamás paralimpiai bajnok pécsi úszó volt.

Békés megyében csaknem kilencszáz fiatal tevékenykedett, akiknek nagy része Orosházán lett mozgósítva, hogy a település közterein és intézményeiben segédkezzenek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád, Pest és Veszprém megye az idei évben kisebb létszámban csatlakozott be: az egyenként körülbelül száz főt megmozgató megyékben így is összesen több mint harminc szociális, fejlesztő vagy ökológiai projektet valósítottak meg az önkéntesek.

Fejér megyében a Székesfehérvár irányítása alatt bevont hét településen is változatos programok valósultak meg: temetők, templomkertek, közkutak újultak meg, valamint a megyeszékhelyen egy állatmenhelyben is segédkeztek a fiatalok.

Győr-Moson-Sopron megyében öt településen több mint 1300 fiatal dolgozott. Győrben többek között két, egyenként több száz méter hosszú kerítést festettek le az önkéntesek. Az egyik projekt egy óvodánál, a másik pedig egy templomnál valósult meg. Továbbá általános iskolások csoportja, néhány egyetemistával és szerzetesnővérrel kiegészülve betegeket látogatott meg a kórházban. A gyerekek műsort tartottak az időseknek, valamint saját kezűleg készített imakártyákat ajándékoztak a fekvőbetegek számára. Sopronban a fiatalok egyre aktívabban veszik ki a részüket a önkéntes munkákból és mindig örömmel veszik az ilyen jellegű és ehhez kapcsolódó megkereséseket, amit lehetőségeikhez mérten igyekeznek támogatni is. Idén is volt erre lehetőség, a fiatalok például parktakarításban vehettek részt. Csornán a becsatlakozó több száz fiatal csaknem húsz projektben vehetett részt. Agyagosszergény is már sokadszor csatlakozott az akcióhoz: a 930 lelket számláló településen 120-an(!) töltötték a hétvégéjüket környezetük szebbé tételével.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagy múltra tekint vissza az akció: Szolnokon ismét több mint ötszáz fiatal árasztotta el a várost, és a hadisírgondozástól a beteglátogatáson át a cigarettacsikk-szedésig mindenféle önkéntes tevékenységet végeztek, amellyel felhívták a lakosság figyelmét az önkéntes munka fontosságára, és a fiatalok lelkes teherbírására.

Komárom-Esztergom megyében Tatabánya ismét több projekttel kapcsolódott be: óvodák és közösségi házak kertrendezése mellett még köztéri faültetés is megvalósult az idei évben. Komáromban a koppánymonostori Mag-ház hozott számos közhasznú tevékenységet az akcióba: a köztéri infrastruktúrák felújítása mellett gyermeknapot is szerveztek.

Somogy megyében, Kaposváron és Tabon az evangélikus egyházközség szervezi évek óta az önkéntes akciót. Kaposváron a gyülekezet tagjai, kiegészülve a város önkéntes lakóival, az elmúlt években megtisztították már a Deseda-tó környezetét a szeméttől, lefestették az evangélikus templom előtti kerítést, szemetet szedtek a templom körüli utcákon, idén pedig az evangélikus gyülekezeti ház új épületrészét rendezték be és töltötték meg élettel. Csurgón több mint háromszáz önkéntes fiatalt sikerült bevonni az akcióba, akik nem csak a szeméttől tisztították meg a város köztereit, de még ingyenes játszóházat is működtettek a város rászoruló gyermekei számára.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye idén is nagy létszámmal, több mint hatszáz fővel csatlakozott az akcióhoz. Nyíregyházán és Apagyon sokan vettek részt a programban: a két városban a felújítási és környezetvédelmi munkák mellett számos szociális projekt is megvalósult, ahol a fiatalok a segítségnyújtás során maguk is épülhettek és nyitottabbá válhattak más társadalmi csoportok felé.

Tolna megyében a résztvevő kisebb települések mellett Szekszárd is újult erővel csobbant bele az akcióba: a megmozgatott fiatalok padokat festettek, lomtalanítottak, papírhulladék szállításában segítettek, valamint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) adománykampányában segédkeztek borítékolással. A szekszárdi akció megvalósításába szervesen bekapcsolódott az Új Nemzedék Központ (ÚNK) újonnan megnyílt Közösségi Tere is, amely a nyitó- és zárórendezvényeknek való helyszínszolgáltatás mellett a saját önkéntes bázisát is bekapcsolta az akcióba. Az ÚNK Közösségi Tér hálózata országszerte 15 településen csatlakozott az akcióba, több felé segítve a 72 óra kompromisszum nélkül helyi szervezőinek munkáját is.

Vas megyében Szombathely csatlakozott a legaktívabban az akcióhoz. A több mint száz megszólított önkéntes felújítási és szemétszedési munkákban vett részt, lakásotthonos gyermekeket, valamint a helyi börtönben levő elítélteket látogattak meg. Zala megyében Zalaegerszeg mellett Keszthely volt a legaktívabb település: a közterek megtisztításán kívül a résztvevő fiatalok időseket segítettek, adományokat gyűjtöttek, valamint a kórház gyerekosztályát is őszi díszekkel látták el.

Erdélyben, Kolozsvár mellett idén már Nagyvárad is becsatlakozott, ahol a fiatalok egy öregek otthonában tartottak előadást, valamint a városi folyópart egy szakaszát és egy erdős részt tisztítottak meg a hulladéktól. „Hálás vagyok érte nagyon: gazdagodtunk mi is, a város is szebb lett kicsit, a járókelők pedig felfigyeltek ránk s talán legközelebb jobban odafigyelnek arra, hogy mit hova dobnak” – mondta egy résztvevő.

Október 9-én kora este minden megye, a fővárossal egyetemben megtartotta zárórendezvényét, amely a csapatok vezetőinek élménybeszámolóját foglalta magában, emellett pedig kiértékelték a háromnapos munkát, és megosztották egymással tapasztalataikat. Bocskor Bíborka fővédnök, aki a vakok gyermekotthonában és egy családi átmeneti otthonban is segédkezett, a háromnapos munka után így nyilatkozott: „Hálás vagyok az utóbbi napok találkozásaiért, és szeretném az új kapcsolatokat ápolni, megtalálni a módját, hogy a továbbiakban is segíthessek.” A szervezők is remélik, hogy a háromnapos akció során országszerte olyan kapcsolódások alakultak ki, melyek év közben, a jövő évi 72 órás rendezvényig is rendszeres önkéntes tevékenységben fognak kibontakozni.

Forrás és fotó: 72 óra kompromisszum nélkül

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »