Több ezer szavazócédula hiányzik Maros megyében

A törvény által előírt mennyiségű szavazócédulánál hatvanezerrel kevesebb érkezett meg Maros megyébe szombaton, ezért a csendőrség több szavazókörzetet is lezárt.

„Csalásra készülnek! Az országban egyedül Maros megyében, kb. 60 ezer szavazócédulával kevesebb érkezett a szavazókörzetekbe, mint amennyit a törvény előír. A hiányzó cédulák jelentős része marosvásárhelyi körzetekbe nem érkezett meg. A csendőrség ezeket a körzeteket lezárta, a helyi bizottságok tagjai nem hagyhatják el a helyszíneket. Fennáll a gyanú, hogy a hiányzó szavazólapokat csalásra akarják felhasználni. Annyian kell legyünk, amennyit nem tudnak elcsalni! Add tovább!” – írta ezzel kapcsolatban Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester-jelölt Facebook-oldalán.

Soós Zoltán kampánycsapatától megtudtuk: reggelre minden szavazókörzet megnyílt, megkezdődött a szavazás, bár még mindig vannak hiányosságok. Jelenleg is több ezer szavazócédulával kevesebb van a megyében, mint amit a törvény előír – vagyis a választásra jogosultak száma plusz 10 százalék. Tájékoztatásuk szerint a megyébe a szavazócédulák mintegy 97 százaléka érkezett meg, Marosvásárhelyen a szavazócédulák 3-4 százaléka hiányzik.

A törvény úgy rendelkezik, hogy a szavazókörzeteknek a választások előtti napon el kell juttatni a szavazócédulákat, de ez fizikailag lehetetlenné vált, miután a szavazócédulák egy része szombaton éjfél előtt fél órával juttatta el a választások megszervezéséért felelős prefektusi hivatal a Megyei Választási Irodához, ahonnan fizikai lehetetlenség volt éjfélig eljuttatni őket a távolabbi szavazókörzetekbe.

A Megyei Választási Iroda tájékoztatást kért az ügyben a Központi Választási Irodától (BEC).

A kampánystáb azt is közölte, a törvény értelmében a szavazócédulákat tíz nappal a választás előtt ki kell nyomtatni, ehhez képest a Maros megyeieket egy nappal a választások előtt nyomtatták ki Gyulafehérváron. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »