Több ezer rendőr biztosította a belgrádi buzifelvonulást – most már bekerülhet a közbeszédbe az azonos neműek "házassága"

Nagyarányú biztonsági intézkedések mellett, de incidensek nélkül zajlott le az idei köcsögfelvonulás vasárnap Belgrádban. A szervezők szerint a társadalom egyre elfogadóbb, ugyanakkor az alig másfél ezer résztvevőt számláló belgrádi Pride-ot több ezer rohamrendőr biztosította.

Belgrád belvárosát már órákkal a déli kezdés előtt lezárták, a becslések szerint mintegy ötezer rohamrendőr állt készenlétben, s a felvonulás ideje alatt helikopterek köröztek a város felett.

Boban Stojanovic szervező kiemelte, hogy a hangulat az idei esztendőben sokkal jobb és nyugodtabb mint a korábbi években volt, a cél pedig az, hogy a jövőben nagyobbá, a város életének szerves részévé váljon a rendezvény. Elhangzott, hogy ez az első alkalom, amikor már nemcsak azzal kellett foglalkozni, hogy a felvonulók biztonságban legyenek, hanem rendezvényeiken komoly kérdésekre lehetett felhívni a figyelmet, például a homokosok jogaira és a kisebbségek helyzetére az országban.

A résztvevők a Pride idei mottóját hirdető, A szeretet megváltoztatja a világot feliratú, szivárványszínű transzparensekkel és zászlókkal, zene kíséretében vonaglottak Belgrád utcáin.

A szerbiai "leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű" (LMBT, azaz buzi) közösség rendezvényén elhangzott, hogy úgy tűnik, a társadalom fokozatosan elfogadóbbá válik a "nemi kisebbségek" iránt, így akár az azonos neműek házasságának lehetősége is bekerülhetne a közbeszédbe.

Tizenöt év alatt ez volt az ötödik Pride-provokáció Belgrádban. Az utóbbi években a hatóságok biztonsági kockázatra hivatkozva többször is betiltották a rendezvényt, mert 2001-ben az első belgrádi buzifelvonuláson a résztvevőket normalitáspárti csoportok támadták meg, amire a rendőrség nem reagált időben. A felvonulás résztvevői közül többen megsebesültek. Ezt követően 2009-ben kísérelték meg újra megtartani a felvonulást, de a hatóságok betiltották biztonsági megfontolásokból. A következő évben sikerült megtartani a menetet, de a "szélsőséges támadások" következtében mintegy 150-en megsebesültek. Az utóbbi két évben – a jelentős rendőri jelenlét és a szerb kormányfő határozott kiállása miatt – jelentősebb incidensek nélkül tartották meg a rendezvényt.

Az európai uniós törekvések részeként a szerb kormány a kisebbségek és a buzik jogainak védelme mellett áll ki, a konzervatív országban az idei választások után Aleksandar Vucic miniszterelnök kabinetjében egy nyíltan leszbikus miniszter is helyet kapott. Ana Brnabic államigazgatási miniszter a vasárnapi Pride-on is részt vett. Felszólalásában kiemelte: a kormány a homokosok és a többi kisebbség helyzetének javításán dolgozik, és ezzel fontos üzenetet közvetít mindenki számára.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »