Több ezer muzulmán emlékezett az áldozatokra

Muzulmán szervezetek felhívására több ezren vonultak fel vasárnap a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Mantes-la-Jolie-ban arra a rendőrházaspárra emlékezve, amelyet a hét elején ölt meg otthonában egy iszlamista támadó.

A rendőrség szerint mintegy 2500, a szervezők szerint 4-5 ezer résztvevő a régió egyik legismertebb imahelyétől, Le Val Fourré település nagymecsetétől vonult a helyi rendőrőrsig, ahol a feleség dolgozott.

A rendőrség bejáratánál a helyi muzulmán közösség vezetői virágot helyeztek el, majd egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt. A tömeg ezt követően megtapsolta a rendőröket és Rendőr vagyok feliratot tartott a magasba.

A France2 francia közszolgálati televízió híradójában nyilatkozó felvonulók elítélték, hogy az iszlám vallás nevében követték el a gyilkosságot.

“A politikusnak egyedül nincsenek megoldásaik, a muzulmán közösségnek sem, de együtt találhatunk” – mondta Abdelaziz El Jaouhari, a mecset elnöke.

A radikalizmusa miatt előzőleg már büntetett és a terrorelhárítók megfigyelése alatt álló francia állampolgárságú elkövető, Larossi Abballa hétfő este ölte meg otthonában a 42 éves helyi rendőrparancsnok-helyettest és annak 36 éves feleségét, aki szintén a rendőrségnél dolgozott. A támadót a rendőrség elitalakulatai a helyszínen megölték. Az elkövető az Iszlám Állam terrorszervezetre hivatkozott a kommandósokkal folytatott tárgyalások során. Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor Allah akbar kiáltást hallottak.

A párizsi ügyészség vasárnap eljárást indított a kettős rendőrgyilkosság iszlamista elkövetőjének két feltételezett segítője ellen, akik már szintén voltak büntetve dzsihadista kapcsolataik miatt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »