Több ezer migránst mentettek ki a Földközi-tengerből

A műveletek a líbiai partoktól 21 kilométerre, Szabrátha város térségében zajlottak. A mintegy háromezer migráns húsz kisebb fahajón próbált eljutni Olaszországba. Videofelvételeken főleg eritreaiak és szomáliaiak láthatók.

Közülük többen örömükben a vízbe ugorva igyekeztek minél előbb eljutni a mentőhajókra, míg mások gyereküket óvták, és bevárták, hogy a fedélzetre segítsék őket.

Afrikaiak tízezrei mellett a szíriai és az afgán polgárháború elől menekülők is gyakran a líbiai útvonalat használják, mert a több évtizeden át uralkodó diktátor, Kadhafi 2011-es halála óta az anarchiába fulladt ország nem ellenőrzi határait, és a törvényes rendet sem lehet fenntartani a rengeteg, nagyobb befolyásért küzdő fegyveres milícia miatt.

Júniusban az Európai Unió előre tolta mentési műveleteit a líbiai partok közelébe, beleértve a líbiai parti őrség kiképzését is. Akit a líbiaiak fognak el a tengeren és visznek vissza, azokat gyakran nyomorúságos körülmények között tartják fogva hivatalos és nem hivatalos börtönökben. Számukat jogvédő csoportok 3500-ra becsülik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »