Több ezer migráns táborozik Párizs utcáin

Egyre tarthatatlanabb állapotok uralkodnak Olaszországban és Franciaországban az illegális bevándorlás miatt. Már 150 ezer menedékkérő torlódott fel az olaszoknál, és a települések már nem akarnak több embert befogadni. Több ezer migráns táborozik a köztereken, a parkokban.

Szerda hajnalban újabb kétezer migránst vitt az olasz parti őrség három szicíliai kikötőbe. A túlzsúfolt hajókon 15 holttestet is találtak.

„Amikor a csónakjukhoz értünk, már félig elsüllyedt. Mikor észrevettek minket pánikhangulat alakult ki, egymást taposták agyon vagy lökték a vízbe, hogy előbb jussanak fel a mentőhajóra. Mi megpróbáltuk mindent, de a búvároknak nem sikerült mindenkit élve kimenteni” – mondta a mentőalakulat egyik tagja.

A Földközi-tengeren most hajózásra alkalmas az idő, így csak az utóbbi 4 napban 13 ezer afrikait próbáltak embercsempészek Európába juttatni. Szeptember elejére meghaladta a 120 ezret a Líbiából idén érkezettek száma. Ismét feltűnően sok közöttük az egyedülálló fiatal férfi.

Több százezren már Nyugat-Európában vannak

Az olasz rendőrség gyakori razziákkal igyekszik felszámolni a kiterjedt embercsempész-hálózatokat.

Kedden egy egész bűnbandát sikerült elfogniuk. 21 szíriai, algériai, egyiptomi, tunéziai és libanoni embercsempészt tartóztattak le Comoban. Az őrizetbe vettek tanúvallomása szerint 90 sofőrrel dolgoztak és csak a határon átjutásért 150 ezer forintnak megfelelő Eurót kértek a migránsoktól.

Több százezer bevándorlót sikerült már a teljes hálózatnak Nyugat-Európába juttatnia.

Tarthatatlan állapotok uralkodnak már Párizs belvárosában is.

Az utcákon táboroznak

Már több ezer migráns fekszik, táborozik a köztereken, a parkokban. Több hónapja élnek az utcán. A párizsi városvezetés a járványok elkerülése érdekében két, együtt összesen 1000 fő befogadására alkalmas menekülttábor felépítését tervezi. Az egy hónap múlva elkészülő első 400 fős befogadóközpont terveit a polgármester mutatta be.

„Már mintegy 15 ezer migráns jött Párizsba, azaz mintegy 25-en érkeztek naponta az elmúlt évben. Könnyebb minden nap 25-öt elhelyezni, mintha több hónap alatt újabb ezrek torlódnának fel és egyszerre kellene megoldani a helyzetet” – magyarázta Anne Hidalgo, Párizs polgármestere.

Így is csak a migránsok töredékének jut hely majd a befogadóállomásokon, a tél beállta előtt sokan maradnak fedél nélkül.

Bár Franciaország nem számít célországnak az illegális bevándorlók számára, ám a két ország között érvényben van 2003 óta egy olyan határőrizeti egyezmény, melynek értelmében Franciaország egy bizonyos összegért köteles feltartóztatni az illegális bevándorlókat. Nicolas Sarkozy egyik legfőbb javaslata, hogy ki kell nyitni Calais-nál a határt, és ott kell létrehozni egy befogadóközpontot. Ezt azonban egyik ország kormánya sem szeretné, mivel úgy gondolják, ez további hívószó lenne.

Panaszkodnak a körülményekre

„Amikor átjöttem Olaszországból, azt hittem itt Párizsban jobb körülmények lesznek. Mindannyiunknak biztosítanak szállást, tiszta vizet, normális életet és mosdási lehetőséget.De itt az utcán úgy élünk mint az állatok”- mondta egy szudáni migráns.

Sokan ezért indulnak tovább Nagy-Britannia felé, de oda alig jutnak el.

Már mintegy kilencezer közel-keleti és afrikai migráns torlódott fel a francia kikötőnél. Sokan a Csalagúton át Nagy-Britanniába tartó kamionokra kapaszkodnak fel.

Még szeptemberben elkezdődhet annak a falnak építése is, amely éppen ebben akadályozza meg őket.

Épül a fal Calais-nál

„Megépítettük a kerítést, most pedig egy 4 magas 1 km hosszú falat építünk a Calais kikötő köre az autópálya mellett” – mondta Robert Goodwill brit bevándorlásügyi miniszter.

Ez is annak a 17 millió fontos, vagyis mintegy 6 milliárd forintos brit csomagnak a része, amelyet London fizet Franciaországnak, hogy távol tartsák a migránsokat a szigetországtól.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »