Tízmilliókat „tapsoltak el” az egészségügyben

Tízmilliókat „tapsoltak el” az egészségügyben

Jelentős rendellenességekre derített fényt a számvevőszék az egészségügyben: a HotNews által hétfőn ismertetett jelentés szerint az ágazatban 2015-ben elkövetett visszaélések több mint 60 millió lejes kárt okoztak az államkasszának.

sectia-de-arsi-floreasca-465x390_b

Vizsgálatot indítottak az egészségügyi tárca által kórházi felszerelésekre folyósított összegeket illetően, amelyből kiderült: a kórházak számára összesen 55 millió lej értékben megvásárolt felszerelések jelentős részét üzembe sem helyezték, illetve nem rendeltetésüknek megfelelően használják őket.
Emellett összesen mintegy 500 ezer lejre tehető az olyan, törvénytelenül kifizetett pénzek összege, amelyeket szándékosan túlértékelt eszközökért fizettek ki. Ötmillió lejt úgy fizettek ki különböző kórházi felszerelésekért, hogy nem tartották be a közbeszerzésekre vonatkozó törvényi előírásokat.

A jelentés ugyanakkor az egészségügyi tárca felelősségét is felveti, megjegyzi ugyanis, hogy a minisztérium nem ellenőrizte behatóan, milyen mértékben tartják be a kórházak a közbeszerzési törvényeket az orvosi felszerelések beszerzése során. A számvevőszék szerint mindezek nyomán 2015-ben összesen 61,7 millió lejes kár érte a költségvetést. A jelentésben megemlített rendellenességekre az egyik legkirívóbb példa a bukaresti Floreasca sürgősségi kórház égési sérültek ellátására szakosodott osztálya, ahol kilencmillió lejt költöttek korszerű orvosi felszerelésekre, amelyeket azonban nem helyeztek üzembe.

„Be kéne zárni a kórházak 80 százalékát”

Az egészségügyi rendszerben számos gond tapasztalható. Ha minden szükséges büntetőintézkedést gyakorlatba ültetnének, a kórházak mintegy 80 százalékát be kellene zárni, ami azonban nem valósítható meg, hiszen válságba taszítaná az országot – nyilatkozta Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter a Capital című gazdasági lapnak adott interjúban.

A tárcavezető szerint az egészségügyi rendszer azért romlott le az idők során fokozatosan, mert az eddigi kormányok nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a fejlesztéseknek, új kórházak építésének. Emellett a meggondolatlanul elköltött forrásokat, a megvásárolt, használatba nem adott felszerelések helyzetét is a rendszer jelenlegi állapotához vezető lépések között említette.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »