Tízmilliók a romkocsmáknak: de mire költötték?

Tízmilliók a romkocsmáknak: de mire költötték?

Tízmilliókat ítéltek oda romkocsmáknak az 1956-os forradalom emlékének méltó megünneplésére. Az egyik szórakozóhely üzemeltetője terelte a szót, amikor a Hír TV arról kérdezte, hogy mire költötték a pénzt.

Lyukas nemzeti zászlót rajzolt a graffitiművész az egyik pécsi romkocsma falára. A szórakozóhely üzemeltetője hárommillió forintot nyert az 1956-os Emlékbizottság romkocsma pályázatán. A pénzből fotókiállítást, koncerteket, felolvasóeseteket rendeznek a forradalom hatvanadik évfordulóján. „Több szintről próbáljuk megközelíteni a témát. Egyrészt, ugye, adja magát a helyzet is, hogy alapvetően egy romkocsmában vagyunk Pécsen, és különféle elemeket próbálunk behozni, ami úgy gondoljuk, hogy jelenleg modern és fiatalos, és talán más szintről tudjuk átadni az üzenetet a fiataloknak” – nyilatkozta Balogh Edina, a pécsi Kortárs Ellátó Egyesület elnöke.

Egy másik pécsi romkocsmában október 23-án tankot lehet hajtogatni kartonból, az alkalmazottak pedig az ötvenes évek divatja szerint öltözve mérik majd az italt. Az üzemeltető szintén hárommillió forintot nyert. „Decemberben szeretnénk egy ún. disszidálós eseményt csinálni, amikor elbúcsúztatjuk egy kicsit performatívan szintén azokat az embereket, akik elmentek az országból az ’56 utáni eseményeinek okán, és aztán lesz még tavasszal egy »visszajövős«, azaz visszajövök külföldről a rendszerváltás után” – mondta Mata Csaba, a pécsi Kulturális Labor Szociális Szövetkezet programszervezője.

A pályázatot eredetileg olyan cégeknek, civil szervezeteknek írták ki, amelyek kifejezetten romkocsmát üzemeltetnek. De nyert rajta pinceborozó is a fürdőjéről ismert Heves megyei faluban, Demjénben. A Hír TV először augusztusban járt a Fröccs Forrásban, ahol akkor nyoma nem volt 1956-nak. A hatvanadik évforduló előtt néhány nappal visszatértünk Demjénbe. Bár nyitvatartási időben érkeztünk, az italmérést zárva találtuk.

– E-mailben tudunk válaszolni, jó? Demjenfroccsforras[kukac]gmail.com-ra tessék átküldeni a kérdéseket, és akkor válaszolunk rá, jó?
– Értem. Élőszóban nem lehet? Gyakorlatilag annyi lenne, hogy sikerült-e elkészíteni, meg a programokat megvalósítani?
– Így van. Sikerült, sikerült.
– És abban segítene, hogy mikor vannak nyitva, hogy pár képet tudjunk készíteni?
– Minden hétvégén nyitva vagyunk.
– Ó, értem, merthogy a Facebookon úgy láttam, hogy délelőtt 10 órától vannak nyitva.

– Így van, hétvégente vagyunk nyitva.
– Ja, hogy hétvégente 10 órától…

A romkocsmáknak a fiatal törzsközönség miatt írt ki külön pályázatot az Emlékbizottság, amely a forradalom hatvanadik évfordulóján a pesti srácokat helyezte az emlékezés középpontjába. „Még egy dolog van, amire szeretnék utalni: szintén miniszterelnök úrnak egy utasítására, aki azt mondta Kötcsén, hogy el kell érnünk a fiatalokat, azt a nyelvet kell beszélnünk, amit a fiatalok beszélnek, ezért azt várja el tőlünk, hogy fancyk, trendik és szexik legyünk” – fogalmazott korábban Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa.

Eddig 23 romkocsma nyert összesen több mint 60 millió forintot. A pénzzel 2017 áprilisáig kell tételesen elszámolniuk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »