Tízmillió embert ölhetnek meg évente a szuperbaktériumok

Az antibiotikumoknak egyre jobban ellenálló szuperbaktériumok 2050-re akár évente tízmillió ember halálát is okozhatják – állítja Jim O’Neill ismert brit közgazdász és csapata csütörtökön bemutatott tanulmányában.

Az antibiotikum-rezisztencia akkor alakul ki, amikor egy baktérium mutálódik, „hozzászokik” az általa okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumokhoz, vagyis rezisztens lesz velük szemben. A szuperbaktérium olyan baktériumtörzs, amely több, hatóanyagoknak ellenálló gént tartalmaz. Ezek óriási egészségügyi fenyegetést jelentenek a világra.

Az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak, a világ pedig nem fejleszt ki elég újat, hogy tartsa a lépést – áll a David Cameron brit kormányfő megbízásából létrehozott Review on Antimicrobial Resistance csoport éves beszámolójában.

„Ha nem találunk megoldást, évente tízmillióan halhatnak meg a világon – jelenleg 700 ezer áldozat van évente. Cselekedni kell, mert ez nemcsak több halált okoz, hanem százbillió dolláros veszteséget is jelenthet a világnak” – véli a szakértő.

Kevesebb és újabb antibiotikumok

A szuperbaktériumok legyőzéséhez csökkenteni kellene az antibiotikum-használatot, ami lelassítaná a rezisztencia kialakulását és így a jelenlegi gyógyszerek is tovább maradnának hatékonyak – írták a szakértők.

Tízpontos programjában a Review on Antimicrobial Resistance követeli többek között, hogy világszerte csökkentsék a mezőgazdaságban az antibiotikumok használatát.

O’Neill szerint anyagi támogatással kellene arra ösztönözni a gyógyszercégeket, hogy új antibiotikumokat fejlesszenek ki, emellett az orvosoknak is kevesebb antibiotikumot kellene felírniuk a gyógyítás során.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »