Tízmilliárdokba kerülne a fővárosi földutak felszámolása

Tízmilliárdokba kerülne a fővárosi földutak felszámolása

Egyelőre legfeljebb 10 milliárd forintot kérnénk a kormánytól Budapest külső kerületi földútjainak aszfaltozására – mondta lapunknak Riz Levente. A XVII. kerület fideszes polgármestere párttársával együtt, aki józsefvárosi kollégája is, egy hete Budapest egyik legnagyobb problémájaként mutatta be, hogy a fővárosban – számításaik szerint – 313 kilométernyi földút van. A fővárosi Fidesz ezért pártprogrammá is emelte e helyzet felszámolását, pontosabban a poros utak leaszfaltozását.

Bár a Magyar Nemzet – az érintett fővárosi kerületektől kapott – adatai valamennyivel kevesebb, összesen 267 kilométeres burkolatlan közutat mutatnak, Riz Levente elmondta: természetesen az is csak becslés, hogy a teljes földúthálózat öt év alatt történő megszüntetése 65 milliárd forintba kerül. Konkrét összegekről ugyanis csak akkor lehet beszélni, ha az adott szakaszokra kiírták a közbeszerzési pályázatot, és azokra meg is érkeztek az ajánlatok.

http://mno.hu/

– Rákosmente kertvárosi részein például még 80 kilométernyi a földút, ennél sokkal több volt korábban, és fokozatosan próbáltak javítani a helyzeten. Amennyiben a kormány több évre elosztva segítene, 2022-re valóban valamennyi városrészben felszámolhatjuk ezt a tarthatatlan állapotot – mondta Riz Levente. Kérdésünkre, miként lehetséges, hogy a 3-as metró felújítására még ezekben a napokban is gyűjtögetik a forrásokat, erre pedig lenne, elmondta: a két ügynek nincs köze egymáshoz, jó esetben minden szükséges fejlesztésre megtalálják a fedezetet. Ő úgy látja, a földutak aszfaltozása azonnal indítható, hiszen a kerületekben együttesen 42 kilométerre már most megvan a jogerős építési engedély.

Lapunk megkereste a többi, leginkább érintett városrészt, és kiderült: ahány kerület, annyi probléma, és sok helyen nem is csupán a szilárd burkolat hiányzik.

A XVII. kerület mellett a III. és a XXI. kerületben található jelentős számú földút: Óbudán pontosan 64 kilométernyi, de ott elsősorban a hegyi utakkal van a baj, és nem is lehet mindet leaszfaltozni. Például azokat semmiképpen sem, amelyek természeti területeken húzódnak. Csepelen a XVII. kerülethez hasonlóan elsősorban a családi házas övezetekben gond a poros, esős időben sáros út. Ilyenek problémával korábban Újpesten is küszködtek az ott élők, de mára a IV. kerületi önkormányzat leaszfaltoztatta az utcákat.

– A XV. kerületben szintén nincs egyetlenegy centiméternyi burkolatlan út sem, annál inkább szenvedünk az aszfaltos utak rossz állapotától – panaszkodott lapunknak Hajdu László (DK) polgármester. Mint mondta, a különösen forgalmas Zsókavár utcában, ahol BKV-busz is jár, katasztrofális a közlekedés, a járművek csak lassan haladhatnak a kátyús, foltozott, hepehupás közúton. Hozzátette: a kezelésükben lévő mellékutcákra folyamatosan költenek, de a főútvonalak felújítása a főváros feladata lenne.

Pesterzsébeten sincs földút. – Mi leginkább az évtizedekkel ezelőtt kialakított kertvárosi járdák miatt szenvedünk, mert tönkrementek, és a gyalogos közlekedés nehézségeit ugyanúgy fel kell számolni, mint az autóforgalomét – emelte ki kérdésünkre Szabados Ákos, a XX. kerület MSZP–DK–Együtt–PM színekben megválasztott, ma már független polgármestere. Szerinte a kormánynak a járdaépítést, illetve -felújítást is támogatnia kellene.

A XVI. kerületben 2006-ban még csaknem 90 kilométernyi földutat „mértek”, ma már csupán hat és felet, ami a teljes kerületi közúthálózat két százaléka. Kovács Péter, a kerület fideszes polgármestere három évvel ezelőtt lapunknak azt mondta: nyolc év alatt több mint 200 földútszakaszt aszfaltoztak le önerőből, és gondoskodnak a csapadékvíz-elvezetésről is. Az esetleges kormányzati támogatásból befejeznék a munkát.

– Soroksáron viszont éppen a csapadékvíz elvezetése miatt nem lehet teljes körű az utak aszfaltozása – mondta el lapunknak Geiger Ferenc, a XXIII. kerület független polgármestere. Ennek fő oka, hogy a városrész orbánhegyi részétől csapadékvíz-csatornát kellene kiépíteni a Dunáig, ennek a költsége legalább egymilliárd forint. A burkolatlan úthossz itt 17 kilométeres, a kerületnek viszont jelenleg 3 kilométeres szakaszra van útépítési engedélye, és ugyanekkora hosszon már terveztetik az aszfaltozást.

– Nem haladja meg a tizenhárom kilométert a XVIII. kerületi földutak hossza – válaszolta érdeklődésünkre Ughy Attila (Fidesz–KDNP) polgármester. Szerinte elsősorban a Vecséshez és Gyálhoz közeli, csatornázatlan területekkel van gond, és amíg ki nem építik a szennyvízvezetékeket, addig nincs is értelme aszfaltozni. A kerület az elmúlt évek jelentős csatornaépítési munkálatai után minden érintett utcát felújíttatott.

Sebes Gábor, Budafok–Tétény önkormányzati képviselője elmondta: a XXII. kerületben még 15,6 kilométernyi belterületi földút van, és saját becslésük szerint megfelelő alapozással, többrétegű aszfaltozással, kétoldali vízelvezetéssel, szikkasztó kutak, árkok kialakításával és járdaépítéssel együtt a teljes költség meghaladja a bruttó 3,5 milliárd forintot.

A többi budai kerület közül Újbudán tizenkét kilométernyi földút található a városhatár közeli területeken, míg a XII. és a II. kerületben öt, illetve három kilométer hosszon nincs aszfaltburkolat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »