Tízezreknek kell menekülniük az USA szívében

Több mint húszezren menekültek el otthonukból, nyolcan életüket vesztették a Louisiana államban bekövetkezett áradások miatt.

John Bel Edwards kormányzó szerdán tartott sajtóértekezletén bejelentette: eddig nyolc halálos áldozatuk van az esőzéseknek és az áradásoknak, de ez a szám várhatóan növekszik, hiszen még mindig magas az eltűntek száma. Edwards azt is elmondta, hogy több mint húszezren menekültek el házukból, és szerda reggelig nyolcezer embert helyeztek el menedékhelyeken.

Louisianában változatlanul folyik a keresés és a mentés. A munkálatokban részt vesznek az amerikai parti őrség és a Nemzeti Gárda tagjai is. A katonai rendőrség pedig a helyi rendőröket segíti a biztonság fenntartásában.

Ismét Baton Rouge a hírekben

A legrosszabb a helyzet az állam délkeleti vidékein, a fővárosban, Baton Rouge-ban és környékén. Vannak negyedek, ahol az ott élők 80 százalékának kell majd azzal szembesülnie, amikor hazatér az ár levonulása után, hogy otthona tönkrement, lakhatatlanná vált.

Az amerikai sajtót bejárja az a videó, amely egy idős asszony kimentéséről készült. A felvételen látni, amint a nő autója a víz alá süllyed, a Nemzeti Gárda mentője csak egy emberi kart lát a víz felszínén kapálózni, utánanyúl, és élve kihúzza az asszonyt az elsüllyedt kocsi ablakán keresztül. Ám a zokogó nő kérésére visszabukik a víz alá, és kimenti annak kiskutyáját is.

Rendkívüli állapot

Obama elnök még vasárnap beleegyezett abba, hogy a kormányzó kérésére rendkívüli állapotot hirdessenek Louisianában, és ez azt is jelenti, hogy a déli állam a szövetségi kormányzattól is kap anyagi segítséget a természeti katasztrófa következményeinek elhárítására. Szerdán ugyan valamelyest derült az idő Louisianában, de a meteorológusok egész hétre esőzéseket és viharokat jósolnak. Egyes vidékeken 1962 óta nem esett ennyi eső, mint most.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »