Tízezrek tüntettek a békéért a kolumbiai fővárosban

Tízezrek tüntettek a békéért a kolumbiai fővárosban

Bogotában több mint 50 ezer kolumbiai tüntetett fehér virággal a kezében a békéért, és biztosította támogatásáról a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezet és a kormány közötti egyezményt.

A több kilométer hosszú szerdai fővárosi felvonuláson bennszülöttek és a konfliktus áldozatainak hozzátartozói karöltve tiltakoztak az október 2-i népszavazás eredménye ellen, amely elutasította a több évtizedes fegyveres szembenállásnak véget vető megállapodást Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és a gerillákat vezető Rodrigo Londono (Timochenko) között. A FARC által 1964 óta vezetett felkelésben több mint 260 ezren vesztették életüket, 45 ezren tűntek el, és 6,9 millióan váltak földönfutóvá.

A bogotái egyetemisták mintegy 23 ezer virágot gyűjtöttek össze, amelyet magánszemélyek vagy kertészetek adományoztak a felvonulók számára, sokan pedig saját maguk kötötték bokrétájukat.

 Egy indián nő jelszavakat skandál a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet közötti békemegállapodás támogatóinak felvonulásán a kolumbiai fővárosban Fotó: Fernando Vergara / MTI/AP  

„Azért vonulunk fel, hogy megmutassuk: a referendum vesztesei is itt vannak, és támogatják a legitim megegyezést” – magyarázta az egyik szervező, a 24 éves Santiago Amaya.

50,2 százalék nemet mondott

Az október 2-i, nem kötelező érvényű népszavazás kifejezetten alacsony részvétel mellett zajlott: a választópolgároknak mindössze 37,5 százaléka járult az urnákhoz. Közülük mindenki nagy meglepetésére 50,2 százalék nemet mondott a szeptember 26-án aláírt egyezményre, és csak 49,8 százalék támogatta azt.

A szerdai tiltakozáson mintegy 6 ezer bennszülött vett részt tiszteletbeli meghívottként. Kolumbiát több mint százféle bennszülött csoport lakja, akik minden év október 12-én megrendezik az Etnikumok napját, arra emlékezve, hogy Kolumbusz Kristóf 1492-ben ezen a napon szállt partra Amerikában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »