Tizenötmilliárdos autóipari beruházás indul Győrben

Az amerikai Dana vállalatcsoport tizenötmilliárd forintos új beruházást indít 2017 elején Győrött – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A tárcavezető kijelentette: ez a beruházás is mutatja, hogy az autóipar továbbra is a magyar gazdaság gerincét jelenti. Szijjártó Péter elmondta, hogy az amerikai cég ezzel a beruházással 200 új munkahelyet hoz létre Győrött 2020-ig, a magyar kormány a beruházást 2,9 milliárd forinttal támogatja.

A magyar autóipari termelés az év első hat hónapjában 5,5 százalékkal bővült, 4000 milliárd forint termelési értéket állított elő, ennek 92 százaléka exportra került – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt mondta: a magyar gazdaságpolitikát az elmúlt években számos kritika érte, mára azonban az adórendszer átalakítása, a duális képzés bevezetése és a rugalmas munkajogi szabályok meghozták eredményüket. Soha annyian nem dolgoztak még az országban az elmúlt huszonhat évben, mint idén, 2010-ben 1,8 millió ember fizetett adót az országban, most 4,3 millió dolgozó és adófizető polgára van Magyarországnak – sorolta az eredményeket.

Adókedvezmények

A tárcavezető rámutatott: a magyar gazdaságpolitika bebizonyította, hogy lehet úgy gazdasági növekedést elérni, új munkahelyeket teremteni, hogy közben a költségvetés folyamatai is rendben vannak, hogy észszerű gazdálkodás valósul meg az államháztartásban. Aláhúzta: a duális képzés bevezetésével a munkaadók is részt tudnak venni a munkaerő képzésében, a jövő évtől pedig jelentős adókedvezményekben részesülnek azok a munkaadó cégek, amelyek a munkaerő mozgását is segítik, azaz az egyes településekről elszállítják a munkaerőt a munkát adó vállalkozásokhoz.

Szijjártó Péter az amerikai cég győri beruházása kapcsán kiemelte: soha ennyi amerikai beruházás nem volt még az országban, az amerikai befektetések értéke napjainkban 9 milliárd dollárra rúg, mintegy 1650 amerikai érdekeltségű vállalkozás tevékenykedik az országban, amelyek több mint 100 ezer dolgozónak adnak munkát.

200 új munkahely

Robert Pyle, a Dana Light Vehicle Driveline Technologies elnöke a sajtótájékozatón elmondta: a Dana-vállalatcsoport az új üzleti programjai támogatása érdekében egy csúcstechnológiát képviselő gyárat hoz létre Európában. A SpicerR fogaskerékgyártó üzemet Győrben hozzák létre, és a Dana-cégcsoport globális vevőinek regionális megrendeléseit elégíti majd ki. A tizenháromezer négyzetméteres gyártóegység a regionális vevők számára hozzáférést biztosít a Dana fejlett tervezési, mérnöki és gyártói szakértelméhez, amely támogatja a vevők beszerzéseit és technológiai fejlesztéseit. Kifejette: a tervek szerint az építkezés 2017 első negyedévében kezdődik. A vállalat mintegy 46 millió eurót fektet be az új gyáregység felépítése során, és a várakozások szerint 200 új munkahelyet hoz létre 2020-ig.

Az új győri gyár ívelt kúpkerék hajtásegységeket állít majd elő. A Dana elemi fogaskerekeket és ívelt kúpkerék hajtásokat gyárt hagyományos hátsó hídhoz és merev tengelyekhez, valamint összkerékhajtású rendszerekhez. A telephelyen a jövőben lehetőség nyílik teljes futóművek összeszerelésére is – tette hozzá a vállalatvezető.

Kiemelte: az új telephely a vállalat negyedik gyára lesz Győrben. A beruházás magyarországi magvalósulásáról szóló döntésben jelentős szerepe volt a kormány támogatásának, amely vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködése alapján.

Robert Pyle kifejtette: a Danára új üzleti lehetőségek várnak az európai piacon, és ennek kiaknázására komoly elvárásokkal építik fel az új fogaskerékgyártó üzemüket. „Ez a gyár stratégiai okokból a meglévő győri üzemeink közelében helyezkedik majd el. Ez lehetővé teszi, hogy az európai ügyfeleinkhez sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban juttassuk el a technológiánkat” – fűzte hozzá a Dana Light Vehicle Driveline Technologies elnöke.

A tájékoztatón kiosztott sajtóanyagból kiderül: a Dana világelső cég a magas minőségű hajtáslánc, tömítés és hőcserélő rendszerek gyártásában, amelyek javítják mind a hagyományos, mind pedig az alternatívenergia-hajtású járművek hatékonyságát és teljesítményét. Az 1904-ben az Ohio állambeli Maumee-ban alapított vállalat több mint huszonháromezer munkatársat foglalkoztat hat kontinens 25 országában. 2015-ben a Dana 6,1 milliárd dollár árbevételt ért el. A Forbes Magazine 2016-ban ismét az Egyesült Államok száz legmegbízhatóbb vállalata közé választotta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »